DOLAR 32,2591
EURO 34,7788
ALTIN 2.398,54
BIST 10.202,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Otellerde 15 Haziran hazırlığı başladı

28.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Duygu Erdoğan’ın haberine göre yeni herif koronavirüs (Kovid-19) salgını dünya turizm sektörü üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Turizmde halihazırda dünyanın en zinde ülkesi İspanya bu yıl turizm sezonunu açmayacak. İtalya ise kendi içinde bir turizm planı yapıyor. Salgından en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinden olan İspanya ve İtalya’daki umutsuzluk, bu sene bilhassa yaz turizminde değişecek sistemlerin de kayda değer bir göstergesi oluyor. Türkiye’de ise önsezi seyahatlerin mayıs sonunda başlayacağına karşın.

Aşamalı hareket

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, toplum sağlığı açısından Türkiye’nin afiyet sisteminin gücüyle çok büyük galibiyet sağlamaya devam ettiğini belirtirken, bu açıdan İspanya ve İtalya gibi ülkelerden önce turizm sezonuna başlayabileceğini söyledi.

İşler şöyle konuştu:

“Kontrollü uçuşların ve uçuş güvenliğinin sağlanması durumunda insanlarda bir seyahat isteği oluştu. Bir buhran yaşanıyor ve bunun arkasından kendini tatile bırakmak isteyenler var. Tesislerde iç pazarla 15 Haziran ardından başlayıp ardındaki Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları, Rusya-Uzak Doğu ile devam edip, en son temmuz sonu gibi İngiltere ve Almanya ile derece derece bir turist ağırlama dönemi planlanıyor. Tabii aralıklı bir hareketten bahsediyoruz.”

İngiltere umudu

Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Müdürü Ali Tunç Batum, Türkiye’nin temkini elden bırakmadan ve tesislerin sertifikasyon sistemi ile haziran ortasından sonra turizmi açmaya kontrollü olarak hazırlanmış olabileceğini söyledi.

Batum, “Bayram sonrası hemen bir canlanma ihtimali düşük. Sınırlı bir turist akışı olacak. İç pazar haricen ben İngiltere’den umutluyum. Hava sahalarının açılmasıyla ayrıca birkaç büyük İngiliz tur operatörü, hem de misafirlerimiz uçmaya niyetli. Ağustos gibi başlayabilir. Yeniden temmuz sonu gibi de Rusya açılabilir. Bizler hazırlıklarımızı yaptık. Birtakım hastanelerin bulaşıcı ünitelerinde kullandığı gibi temizleme konusunda ultraviyole ve ozon teknolojilerini otellere adapte edeceğiz” dedi.

Komite, tüm bulaşıcı hastalıklara karşısında

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Başkanlığında ‘Türkiye Turizm Hijyen Standartları Kurulu’ oluşturuldu. Ersoy’un daha önce açıkladığı sertifikasyon sistemini sağlayacak kurul, turizm tesislerinde tekrar tekrar sağlanan standartların üstüne yenilerini ekleyerek, tüm bulaşıcı/salgın rahatsızlık risklerine aleyhinde üstteki seviye bir savunma sistemi oluşturacak. Turistin otele gelişinden tedarik zincirine kadarki tüm süreçlerinin yönetimi planlanıyor.

Odada ultraviyole

Mehmet İşler’in verdiği bilgilere kadar, tesislerin sertifikasyonunu sağlayacak sistemde açık büfelerin paketli sistemle idaresi, havuz sularının kontrolü, şezlong ve masa mesafesi, mülk getirim standardı, mutfak ve oda temizleme standartlarına dek düzenlemeler var. Odalar, meydana çıkan kişiden sonradan 4-8 saat arası havalandırılacak, kağıt ve plastik araç gereç kullanılmayacak, odaların temizliği ultraviyole (UV) ışınları ile gözden geçirilecek. Çarşaflar tek kullanımlık olacak. Personel sağlığı takipte olacak, her hizmet sonrası dezenfeksiyon uygulanacak.

Planlar yapıldı

Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, Türkiye’deki iyileşme sürecine paralel olarak, kontrollü iç hat uçuşlarının mayıs sonunda başlatılacağını hatırlattı. Çağlar, “Her şeyden önce toplum sağlığımız için bu iyileşme sürecinin devamı fazla manâlı. Biz Swissôtel Resort Bodrum Beach olarak bu süreçte çalışan ve konuk sağlığını gözeterek otelimizi kapattık. Fakat verilerdeki iyileşmenin devam etmesi ve bakanlığın bu yönde karar alması durumunda biz de yeniden başlangıç için hızlıca hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Ayrıca mimari, ayrıca de genel anlama olarak otelimiz sosyal uzaklık kurallarına kadar tasarlandı” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.