DOLAR 32,5631
EURO 34,7032
ALTIN 2.496,42
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Ortaya Çıkan Bu Yeni Enzim Koronavirüs Ölümlerinin…

07.09.2021
A+
A-

İki yıl önce hayatımıza giren ve hızla tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına dair, hastalığın ağır işlemesine neden olabileceği düşünülen bir enzim keşfedildi.

Yurt dışında yapılan bir araştırmada, tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsle ilgili yeni bir enzim bulundu. Yılan zehrindeki bir enzime benzeyen hücre zarı, vücutta parçalama etkisi gördüğü belirtildi. 

ABD’de bir üniversitede yapılan araştırmada, son yılların en büyük salgını olan koronavirüsün, sPLA2-11A adlı enzimin kanda aktif olarak kendini gösterdiğini belirtti. Bu tespit edilen enzimin hastaların ölümüe neden olabileceği belirtildi. Yapılan çalışmada görev alan Dr Floyd (Ski) Chilton, tespit edilen bu durumun virüsü tetiklediğini belirtti. 

KORONAVİRÜSÜN ÖLÜMLERİNİN SEBEBİ OLABİLİR

Kan değerlerinde ortaya çıkan  bu enzimin gezgin olduğunu dile getiren Chilton durumu ‘Bu enzim virüsü öldürmeye çalışıyor, ancak bir noktadan sonra öyle çok miktarda salınıyor ki, işler kötüye gitmeye başlıyor, hastanın zar hücrelerini yok ediyor. Ve bu şekilde organ yetmezliğine ve ölüme sebep oluyor’ dedi. 

Üniversitede yürütülen çalışmada görev alan Prof. Maurızio Del Poeta, hastalığa dar tespit edilen bulguların ardından, birçok kişiden kan örneği alındığını ve yapılan analizler sonrası enzimin kanda hareket ettiğini gözlemledi. 

Araştırmayı derinleştiren uzman ekip, hastalara dair verileri incelemeye alırken, yaş, vücut ve kitle endeksine dikkat ederek, oluşabilecek risk faktörlerine odaklanıyor. Üniversite görev yapan yardımcı Doçent Dr. Justin Snider, yürütülen çalışmada hastalığa yenik düşen kişilerin  metabolitlerinde bir benzerlik tespit ettiklerini belirterek ortaya çıkan metabolitlerin hücrede enerji bozukluğu ve beklenmedik bir şekilde yüksek dozda sPLA2-11A enzimini ortaya çıkardığı kayıtlarda yer aldı. 

Yapılan araştırmada enzim oranı bir mililitrede yaklaşık yarım nanogram iken, ağır koronavirüs hastalarının yüzde 63’ünde bu oranın 10 nanogramın üzerine çıktığı dikkat çekti. Uzmanlar özellikle koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybedenlerde enzim oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.