DOLAR 32,5243
EURO 34,8093
ALTIN 2.492,09
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Orta Kulak İltihabı Nedir, Orta Kulak İltihabı Nas…

17.08.2021
A+
A-

Kulak ağrısı olarak düşünülen orta kulak iltihabı oldukça önemli bir hastalıktır. Yaygın olarak çocuklarda görülen orta kulak iltihabı nedir? Orta kulak iltihabı nasıl iyileşir? Sizler için haberimizde bir araya getirdik…

Orta kulak iltihabı sıklıkla yaşanan ve özellikle çocuklarda görülen bir kulak rahatsızlığıdır. Dikkat edilmesi ve doktora mutlaka başvurulması gerekmektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDİR?

Orta kulak östaki borusu ile yutağa bağlanan bir açıklıktır. Yutakta, burunda ya da solunum yollarında oluşan enfeksiyonun yayılarak orta kulak boşluğuna gelmesi ile orta kulak iltihabı meydana gelmesi. Kulakta yer alan ve dengeyi sağlayan sıvının da bu durmadan etkilenmesi ve içindeki bakteri üremesi, iltihabın şiddetini daha da çoğaltır. Çoğu vakit geniz eti problemlerinin tetiklediği orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonlarından da geliyor olabiir.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ

Orta kulak iltihabını belirtileri arasında Kulak ağrısı, 

-Bebekte huysuzluk, 

-Bebekte nedensiz ağlama, 

-Uyku sorunları, Yorgunluk, 

-Duyma problemi yaşama, 

-Denge sorunları, 

-Kulakta kötü kokulu akıntı, 

-Yüksek ateş, 

-İştahsızlık, 

-Kulak çınlaması, 

-Kulakta kaşıntı yer alır

ORTA KULAK İLTİHABI NASIL ANLAŞILIR? 

Genel olarak kulak ağrısı belirtisi ile kendini gösteren orta kulak iltihabı teşhisi için uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Doktor muayenesi sırasında şüpheli bir durum olursa kulaktan kültür örneği alınıp, incelenir. 

Daha sonra orta kulak iltihabı teşhisini kesinleştirmek için bir takım ek test ve tetkikler yapılabilmektedir.

Pnömatik otoskop: Orta kulak iltihabı teşhisi konulmasında kullanılan bir araçtır. Pnömatik otoskop ile kulak zarına çok hafif hava üflenirken doktor kulak zarı arkasında sıvı birikimi olup olmadığını inceler.

Timpanometre: Bu test ile kulak zarı hareketi ölçülerek orta kulaktaki basınç hakkında fikir sahibi olunur.

Akustik reflektometri: Bu test kulak zarından ne kadar sesin yansıdığını ölçer. Sesin çoğunu emmesi gereken kulak zarı orta kulakta sıvı varsa sesi geri yansıtmaktadır.

ORTA KULAK İLTİHABINA NE İYİ GELİR?

-Genel olarak orta kulak iltihabı durumunda, öncelikle iltihabı kurutmak için antibiyotik ilaç uygulanır. Aynı zamanda ağrının azaltılması içinde ağrı kesici tedavisine başlanır. 

-Ağrının acısını azaltmak için kulağa sıcak pres uygulayabilirsiniz

-Kulak temizleme çubukları kesinlikle kullanılmamalıdır.

-Şampuan ve su duş alma sırasında kulağa kaçırılmamalıdır.

-Pamuk alıp, kulağınızdan gelen akıntıyı silebilirsiniz.

-Sarımsak ve soğan suyu kulak enfeksiyonlar için bitkisel çözümdür. 2-3 damla kulağın içine damlatarak ağrıları hafifletebilirsiniz.

-2-3 damla zeytinyağı kulağınızda rahatlama hissi verecektir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.