DOLAR 32,4639
EURO 34,7103
ALTIN 2.436,27
BIST 9.879,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Kavranabilir?

15.05.2020
A+
A-

Orta kulak iltihabının nedeni kulak zarının arkasına içten kalan bölümde farklı alanlara yönlendirilmiş nedenlerle iltihap oluşmasıdır. Literatürde otitismedia olarak anılan orta kulak iltihabı, kulak içinde, zarın anında arkasındaki kısmın, bakteri ya da virüslerle iltihaplanmasını açıklama etmektedir. Orta kulak bölgesinin büyük bir kısmında meydana gelen enflamasyonla oluşmuş hastalıkların büyük bir kısmı orta kulak iltihabı olarak anılmaktadır. Orta kulak iltihabı yaygın olarak çocuklarda görülmektedir. Fakat yetişkinlerde nadir bile olsa orta kulak iltihabına yüz yüze gelmek mümkündür. Orta kulak iltihabı büyük ölçüde soğuk algınlığı, uzun süreli grip vb. rahatsızlıkların hemencecik arkasından kendini göstermektedir. Orta kulak iltihabı belirtileri kısa zaman içinde hastalarda işitme kaybına dek birçok negatif sonuç doğurabilmektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDİR?

Orta kulak iltihabı hastalığı genelde çocuklarda rastlanan bir durumdur. Enflamasyonla birlikte, orta kulak ve kulak zarı arkasına doğru oluşan yoğun iltihaplanmadır. Orta kulak iltihabı uzun süren hastalıkların arkasından kendini göstermektedir. Orta kulak iltihabı tedavi edilmediği takdirde ileride, işitme kaybı, denge bozuklukları ve farklı negatif etkiler oluşturabilir. Hastalığın en sık rastlandığı kış ve bahar aylarında oluşan kulak ağrılarının neden orta kulak iltihaplanmasının bir sonucu olarak düşünülmektedir. Dağıtılmış doğal tedaviler ve antibiyotik tedavisiyle orta kulak iltihabı iyileştirilebilmektedir. Yetişkinlerde rastlanan orta kulak iltihaplarında farklı çare yöntemleri uygulanabilmektedir. Çoğunlukla yetişkinlerde daimi hasar vermeden rahatsızlık kendiliğin düzelme göstermektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI NIÇIN OLUR?

Orta kulak iltihabı oluşumu büyük oranda birincil bir hastalığa bağlanmaktadır. Bilhassa üst solunum yollarına ast olan rahatsızlık büyük ölçüde orta kulak iltihabını tetiklemektedir. Orta kulak iltihabının oluşumunda virüs ve bakteriler ön planda yer almaktadır. Orta kulak iltihabı oluşmadan önce hastaların:

Soğuk algınlıkları Uzun süreli grip Alerjik hastalıklar Anatomik farklılıklar Kulak içine lekeli su girmesi Burun kanallarını ve boğaz ağrısını tetikleyen hastalıklardan asgari birine sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Orta kulak iltihabına niçin olan bu hastalıklar eğer doğru tedavi edilmez ve önemsenmezse diğer sağlık durumu sorunlarına da neden olacaktır. Üst solunum enfeksiyonları ve alerji tabanlı hastalıkların iltihaplı ve salgılar sonucu kanalları tıkaması, orta kulak içinde sıvı birikimine gerisinde iltihaplanmaya neden olmaktadır.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabının erken belirtisi kulakta ağrı şeklinde baş gösterebilir. Bu ağrının bambaşka seviyelere ve ağrılara dönüşmesi ise oldukça kısa sürede gerçekleşebilir. Enflamasyona emrindeki olarak oluşan iltihaplarda hastalığın evresine tarafından önemli afiyet sorunları oluşabilmektedir. Orta kulak ağrılarının bir başka önemli belirtisi de yüksek ateştir. Özellikle ufak yaş grubu çocuklarda orta kulak iltihabı çocuklara, ırsi zararlar verebilir. Orta kulak iltihabının yaygın belirtileri:

Her iki kulaktan ya da tek kulakta ağrılar Yüksek alev Minik yaş gruplarında tedirginlik İleri seviyelerde işitme kaybı Denge bozuklukları Kulakta akıntısı İştahsızlık Baş dönmesi vb.

Orta kulak iltihabının en yaygın ve sık görülen belirtileridir. Belirtilerin başladığı birincil andan itibaren tedaviye başlanılması gerekmektedir. Belirtilerin şiddetlenmesi halinde ani duyu kayıpları ve yürüme güçlüğü çekilebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI TANISI NASIL KONULUR?

Orta kulak iltihabı teşhisi doktor muayenesine ast olarak konulmaktadır. Hasta geçmişi de bu durumda oldukça önemlidir. Orta kulak iltihabına niçin olabilecek eski rahatsızlıkların bilinmesi tanının daha belirlenmiş olmasını sağlayabilir. Orta kulak iltihabı teşhisi hekim kadar yapılan kulak içi maddesel tetkik ile gerçekleştirilir. Somut muayenede:

Otoskop yardımıyla kulak içi akıcı teşhisi ve enfeksiyonlar izlenir Pnömatikotoskop ile kulak zarı hareketleri incelenir Timpanometri ile Orta kulağın basıncı ölçülür Gerekli durumlarda kulak içinden değişken alınır

Orta kulak iltihabı tanısı için bu yöntemlerin tamamı uygulanabildiği gibi sadece bir kaçı kullanılarak da teşhis konulabilir. Teşhisin sağlamlığı için hasta geçmişi kayda değer bir ölçüttür.

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİSİ

Orta kulak iltihabı çare yöntemihasta profiline ve hastalık derecesine tarafından değişkenlik göstermektedir. Orta kulak iltihabında ağrıların hafifletilmesi için doktor muayenesine kadar sıcak havlu ile ağrının hafifletilmesi önerilmektedir. Ağrıyan kulağa hafif sıcak bir havlunun konulması ağrıyı azaltacaktır. Hekim kontrolünden sonra hastalara:

Antibiyotik tedavisi ağrı kesici Kulak ve boğaz salgılarını azaltıcı şuruplar Dekonjestan içerikli burun damlası Kulak damlası İleri seviyelerde kulak tüpü tedavisi uygulanabilmektedir.

Bilhassa çocuklarda oluşan orta kulak iltihaplarında, kulak üzerine yerleştirilen tüpler doğru kulakta sıvı birikiminin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Orta kulak iltihabı belirtileri çocuklarda daha şiddetli seviyelerde seyredebilir. böylece muhtemel kulak ağrılarında hekim kontrolü şarttır.

ORTA KULAK İLTİHABI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabı için tehlike faktörleri her mevsimsel koşulda ve afiyet sorununda oluşabilmektedir. Tehlike zarfında genelde çocukların varlığından söz edilse de yetişkinlerde orta kulak iltihabının görülme ihtimali de vardır. Bilhassa 6 ay ve 24 ay arası çocuklarda kulak içi gelişimin tamamlanmaması orta kulak iltihabına kapı aralamaktadır. Orta kulak iltihabı için risk faktörü yaratıcı birçok unsur aynı zamanda öteki çoğu hastalığın yayılmasına da sebep olabilir. Orta kulak iltihabında en yaygın görülen tehlike faktörleri:

Mektep, anaokulu ve bakımevi Mevsime tabi faktörler Hava kirliliği Beslenme koşulları Toplu nakliye araçları Geçmiş hastalıklar vb. Üstteki solunum yollarına alt rahatsızlıklar

Orta kulak iltihabını tetikleyen esas risk faktörleridir. Orta kulak iltihabı kış aylarında büyüme gösterdiği için bu dönemlerde daha pozitif dikkat edilmesi gerekmektedir.

YETİŞKİNLERDE ORTA KULAK İLTİHABI

Yetişkinlerde orta kulak iltihabının belirtileri çocuklarda olduğu dek yoğun değildir. gerçi orta kulak iltihabı ihmalkârlık edilmemesi gereken önemli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yetişkinlerde orta kulak iltihabı ani ve şiddetli bir biçimde baş göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler arasında:

Yoğun kulak ağrıları Kulak içinde akıntı Kulakta çınlama Mide bulantısı ve kusma Baş dönmesi Uykusuzluk Kulak içinden kanlı ve hafif sarımtırak sıvıların gelmesi Yüksek basınç ve kulak içinde kaşıntı hissi İşitme kaybı bulunmaktadır.

Yetişkinlerde tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı ilerleyen yaşlarda daha büyük duyu sorunları doğurabilir. Orta kulak iltihabı şüphesi taşıyan şahısların en kısa sürede uzman doktora görünmeleri nasihat edilmektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI HANGİ BÖLGEDE HİSSEDİLİR?

Orta kulak iltihabının olduğu yer içten hastalığın tanı edilebilmesi için bilinmelidir. Orta kulak, kulak zarının peşinde yer alan kısımda bulunan, hava batmış bölümdür. Genizden ve östaki kanallarıyla taşınan hava orta kulağa iletilir. Östaki borusu doğruca orta kulaktaki basınç ayarlanır. Solunum yollarına ast olarak gerçekleşen hastalıklarda ve enfeksiyonlarda bu bölgeye sıvı akışı olduğu gözlemlenmektedir. Basıncın ayarlanması ve sıvıların orta kulaktan uzaklaştırılması için antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.  

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerde orta kulak iltihabı teşhisi düzenlemek oldukça zordur. Muhtemel bir orta kulak iltihabı rahatsızlığında bebeğin verdiği tepkiler adi karışlanabilmektedir. böylece bebekte orta kulak iltihabının varlığı düşünülemeyebilir. Bebek davranışlarını iyi peşine düşüp takip etmek ve orta kulak iltihabına neden olabilecek iç ve dış faktörlerden iyice korumak büyük tartı taşımaktadır. Çoğunlukla bebeklerde orta kulak iltihabı şüphesi:

Kulağı çoğu kez çekme ve kaşıma Duyu kaybı, seslere karşısında kayıtsızlık Yüksek alev Kulaktan akıcı akıntısı Huzursuzluk ve uyuyamama

Bebeklerin olası olarak orta kulak iltihabına sahip olduğunun belirtisi olarak yorumlanabilmektedir. Karşılaşılan bu belirtiler aleyhinde en kısa sürede doktora müracaat etmek gerekmektedir. Bilhassa bebeklerde çare edilmemiş orta kulak iltihapları, yaşam boyu işitme kaybıyla sonuçlanabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI BULAŞICI MIDIR?

Orta kulak iltihabında bulaşıcılık riski bulunmamaktadır. Orta kulak iltihabının bulaşıcı olduğu tek durum olarak üstteki solunum yolu enfeksiyonları gösterilebilir. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabını tetikleyen bir takım rahatsızlıklar bulaşıcılık faktörünü içinde barındırmaktadır. Bulaşıcılık özelliğinin olmamasına rağmen çocuklarda genel olarak yaygın bir hastalıktan daha sonra başladığı için bulaşıcı özellikte anılabilir. Ufak yaş gruplarının bir arada bulunduğu:

Okul Kreş Çocuk Yuvası vb.

Ortamlarda solunum yollarına alt hastalıkların bulaşıcılık riski yüksektir. Bu hastalıkların bitiminde dolambaçlı yoldan orta kulak iltihabı çocuklarda görülebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Orta kulak iltihabının düzelmesi hastalık derecesine ve hastaya kadar çeşitlilik göstermektedir. Bazı hafif belirtilerinde 48 – 74 saat arasında kendiliğinden düzelebilir. Orta kulak iltihabının kendiliğinden düzelmesi oldukça güç bir ihtimaldir bilhassa çocuklarda mutlaka yerinde çare yöntemlerinin uygulanması gerekir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak yetişkinlerde ve çocuklarda hastalığın iyileşme süresi 1 hafta ve 2 ay arasında sürmektedir. İlaç tedavisinin yetkisiz kaldığı durumlar olduğu da gözlemlenmektedir. Bu durumda kulak içinde biriken sıvının kendiliğinden geçmesi beklenir. Uzun süre geçmeyen ağrı ve akıcı yoğunlaşmasında tekrardan doktora başvurulması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI

Orta kulak iltihabı çocuklarda ve bebeklerde yetişkinlere tarafından %90 daha pozitif görülmektedir. Gelişim çağında yer alan çocuklar ve bebekler için orta kulak iltihabı büyük sıhhat sorunlarını tetiklemektedir. İşitme kaybına değin birçok ayrı sorun orta kulak iltihabı ile kendini gösterebilir. Bebeklerde yüksek etkin antibiyotik vb. tedaviler uygulanmasının güvenli olmayan olmasından dolayı bebekler için iki kat daha artı tehlike laf konusudur. Çocukların ve bebeklerin, orta kulak iltihabından korunmaları için:

Banyo esnasında kulağın korunması Muhtemel solunum yolu enfeksiyonlarında erken tedaviye başlanması Kış aylarında soğuktan uzakta durmaları ve Rüzgârlı havalarda başın ve kulağın korunması

Orta kulak iltihabından bebekleri büyük oranda koruyacaktır. Bebeklere konulan orta kulak iltihabı teşhisinin tedavisinde, orta kulakta değişken birikimini önlemeye karşın, ventilasyon tüpü kullanılabilmektedir. Bu tüp ilerleyen 6 ile 12 ay arasında kendiliğinden düşmektedir. Çocuklarda orta kulak iltihaplarının dıştan:

Kulak ağrısı Diş tümdengelim Kulağa tanıdık olmayan cismin teması ve Kulağa alınan darbeler

Diğer kulak problemlerini doğurabileceği için mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Orta kulak iltihabı ve öteki tüm kulak sorunları sayısız sağlık sorununa sebep olabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI KALICI İŞİTME KAYBI YAPAR MI?

Orta kulak iltihabında işitme kaybı hastalığın ilerlediği ve uzun süre tedavi edilmediği durumlarda meydana gelmektedir. Orta kulak iltihabı sebebiyle kalıcı işitme kaybının yaşanması mümkündür. Bir Takım orta kulak iltihabı rahatsızlıkları 48 saat içinde kendiliğinden düzelebildiği gibi müdahale edilmediğinde daha da ilerleyebilmektedir. Mümkün orta kulak iltihabı ağrılarının giderilmesi ve uzun süreli hasarlardan korunmak için:

Sancı başlangıcıyla birlikte kulağa sıcak uygulama ağrı kesici hap kullanımı En kısa sürede doktora müraacat

Hastalığın birincil evresinin hafif atlatılmasına yardımcı olacaktır. Orta kulak iltihabında yaşam boyu işitme kaybı düşük bir olasılık olsa bile mümkündür. Orta kulak iltihabı belirtileri ve yoğun kulak ağrısı nedeniyle sancı yaşayan şahısların mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Orta kulak iltihabı çare edilmediği sürece daimi sağlık durumu sorunlarına zemin hazırlayabilmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Orta Kulak İltihabı Nedir? Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Orta Kulak İltihabı Nedir? Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akut Orta Kulak İltihaplanması Nedir?

Akut Orta Kulak İltihaplanması Nedir?

Kulaklarımız Neden Çınlar?

Kulaklarımız Neden Çınlar?

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

İLİşKİLİ GALERİLER Kulaktan Kulağa Yayılan Yanlış Bilgiler

Kulaktan Kulağa Yayılan Hatalı Bilgiler

Kokuların Karakterlerini Biliyor Musunuz?

Kokuların Karakterlerini Biliyor Musunuz?

Kulaklık Nasıl Temizlenir?

Kulaklık Nasıl Temizlenir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Kazanç?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.