DOLAR 35,4247
EURO 36,5220
ALTIN 3.049,97
BIST 10.024,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Ormanları geri getirmek için “sis toplayıcılar” kuruldu

02.09.2022
A+
A-

Independent Türkçe’nin haberine göre araştırmacılar, yangından zarar gören bölgelerin yeniden canlandırılabileceğini söyledi. İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları ve Portekiz’de kuraklığa karşı sisten su elde ediliyor. Avrupa Birliği’nin de desteğiyle oluşturulan Life Nieblas projesi kapsamında bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle zarar gören arazileri yeniden ormanlaştırmaya çalışıyor.

Barselona Otonom Üniversitesi’nden projenin başındaki Vicenç Carabassa, özel yapım plastik örgülerle tasarlanan sistemin, rüzgarın getirdiği sisteki su damlacıklarını toplayıp alt katmanda yer alan kaplara dolmasını sağladığını belirtti.

Üniversiteye bağlı Ormancılık Uygulamaları ve Ekolojik Araştırma Merkezi’nin (Creaf) yürüttüğü projede, Büyük Kanarya adasında bir yıl içinde, sis ve çiyden elde edilen 215 bin litre suyun depolanmasının hedeflendiği ifade edildi.

Bu miktarla, yangın nedeniyle ormansızlaşma tehlikesi altındaki Doramas Ormanı’nda yer alan 35 hektarlık alanda 20 bin Akdeniz defnesi ağacı yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Carabassa, “Sis toplama sistemi, kendileri de sisteki suyu toplayarak hayatta kalan Akdeniz defne ağaçlarının popülasyonunu yeniden artırmak için uygulanabilir bir model” dedi.

Sis toplama sisteminin yanı sıra bölgede “koza” adı verilen bir başka sistem daha deneniyor.

Söz konusu düzenekte “koza” adı verilen, geri dönüştürülmüş bir mukavvayla çevrelenmiş ve biyolojik olarak çözünebilme özelliğine sahip bir kap yer alıyor. Kaba dikilen fidelerin hem korunması hem de 25 litreye kadar su tutabilmesi hedefleniyor.

“Kozaların” özellikle en önemli olan ilk yılında fidelere kuraklık koşullarında gelişebilme şansı sağlayabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, İtalya ve Yunanistan’da da denenen bu sistemde fidelerin hayatta kalma oranının yüzde 60, “kozaların” kullanılmadığı senaryolardaysa yüzde 40 olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.