Orhaneli’de 25 Yıllık Küsler Hac Kurasiyle Barıştı
Orhaneli’de 25 yıl süren küslük, Hac Kurası ile barıştı. Duygusal anlar ve yeni başlangıçlar için detaylar burada.
Orhaneli’nin Emir Mahallesi’nde Yaşanan Duygusal Anlar
Orhaneli ilçesine bağlı Emir Mahallesi’nde yaşayan ve aralarındaki uzun süredir devam eden küslük nedeniyle birbirleriyle iletişim kurmayan Osman Sevinç ile Yüksel Çiçek, 2025 yılı hac kurası kapsamında aynı kafileye çıktı. Bu özel durum, mahallede büyük bir sevinç ve umut yarattı.
Osman Sevinç, kafileye katılmadan önce Orhaneli Müftüsü Ahmet Fuat Çandır’a, uzun yıllardır küs oldukları ve iletişimde kopukluk yaşadıkları için değişiklik talebinde bulundu. Bu talep, mahallenin ve bölgenin gündemine oturdu.
Küslerin Birlikte Kutsal Topraklarda Buluşması
Hac hazırlıkları sırasında yoğun duygusal anlar yaşandı. Müftü Çandır ve irşat ekibi, uzun süredir kırgın olan Sevinç ve Çiçek’in gönüllerini yumuşatmak adına çeşitli sohbetler ve manevi yönlendirmeler gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda iki kardeş, yıllardır süregelen küskünlüklerini geride bırakmaya karar verdi.
Hacı adayları ve aileleri, eşleriyle birlikte, kutsal topraklarda gerçekleşen barış yemeğinde bir araya geldi. Bu anlamlı buluşma, mahallenin huzur ve sevgi dolu atmosferine önemli katkılar sağladı.
Dinî Liderlerden Barış ve Birlik Mesajları
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, burada yaptığı konuşmada, insanların Allah’tan af dilemek istiyorlarsa önce kendilerinin birbirlerini affetmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Madem Rabb’imize gidiyoruz, Allah bizi kabul etmiş, bu 3 günlük dünyada neden birbirimize yabancı kalalım? Aynı köyde yaşıyor olmamıza rağmen kalplerimiz neden uzak?” diyerek, barış ve kardeşlik çağrısında bulundu.
Dinç, ayrıca, “Allah’ın huzuruna çıkmadan önce küslükleri giderip, kalpleri yumuşatmak önemli. Bu kutsal topraklar, vahyin beşiği ve ümmetin birliği yurdu. Bu kutsal mekânda, kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeliyiz,” ifadelerini kullandı.
Kutsal Mekânda Birlik ve Barış
İlçe Müftüsü Ahmet Fuat Çandır, irşat çalışmalarının ve manevi rehberliklerin uzun yıllardır devam ettiğine değindi. Medine’de ve Mekke’de gerçekleştirilen bu etkinliklerin, kırgınlıkların sona ermesine vesile olduğunu belirtti.
Çandır, “İlk kez Mekke’ye geldiğimizde, bir yemek sofrasında buluştuk. Yıllardır hasret kaldığımız bu anlar, Allah’ın rahmetiyle birleşti,” dedi. Bu ortamda, iki ailenin de uzaklıklarının sona erdiğini ve yeni bir başlangıç yaptıklarını vurguladı.
Yüreklerde Hafiflik ve Günahların Affı
66 yaşındaki Osman Sevinç, eşi Hatice Sevinç ile birlikte yaptığı açıklamada, hac vazifesi sırasında küslüklerin sona ermesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. “Hafiflik hissettik, sanki büyük bir günahımızdan arındık. Kutsal topraklar olmasaydı, bu barışma gerçekleşmezdi. Bize bu fırsatı sağlayan hocalarımıza teşekkür ediyoruz,” dedi.
70 yaşındaki Yüksel Çiçek ise, 14 yıldır beklediği hac kurasına çıktıktan sonra, aynı zamanda uzun süredir küs olduğu komşusuyla aynı kafilede olmanın sevincini yaşadı. “Yıllardır sürdürdüğümüz küslüğü, hocalarımızın yardımıyla geride bıraktık. Muhasebe ettik ve affettik. Şimdi üzerimizden yük kalktı,” şeklinde konuştu.
Kutsal Mekârlarda Kardeşlik ve Sevgi
Diyanet yetkilileri, ailelere özel seccadeler hediye ederek bu anlamlı günleri taçlandırdı. Bu manevi atmosfer, insanların kalplerinde yeni bir sayfa açmalarına vesile oldu.
Bu olay, mahallede ve bölgede, barış ve kardeşlik duygularının pekişmesine önemli katkılar sağladı. İnsanlar, kutsal topraklarda yaşanan bu güzel örnekle, gerçek anlamda birlik ve beraberlik içinde olmanın önemini bir kez daha fark etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber