DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

OPEC’in 2023 Petrol Talebi ve Fiyatlar Üzerindeki Etkileri

OPEC’in 2023 petrol talebi ve fiyatlar üzerindeki etkilerini keşfedin. Enerji piyasalarındaki gelişmeler ve gelecekteki trendler hakkında bilgi edinin.

31.03.2025
A+
A-

OPEC’in 2023 Petrol Talebi Tahmini

OPEC'in 2023 Petrol Talebi Tahmini

OPEC, 2023 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahminini dördüncü ay üst üste sabit tutmayı tercih etti. Örgütün aylık raporunda, dünya ekonomisinin ikinci yarısında artan belirsizlikler ve yavaşlayan büyüme ile karşı karşıya kalınacağına dair uyarılara yer verildi. Rapora göre, 2023 yılında global petrol talebinin günlük 2.35 milyon varil ya da %2.4 oranında artması bekleniyor. Bu tahmin, OPEC’in daha önceki ay yaptığı değerlendirmelerle büyük ölçüde örtüşüyor.

OPEC raporunda, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve sıkı iş gücü piyasaları gibi faktörlerin, 2023 yılının ikinci yarısında ekonomik büyüme üzerinde belirsizlikler yarattığı ifade edildi. Ayrıca, Doğu Avrupa’daki jeopolitik çatışmaların çözümü konusunda henüz bir netlik bulunmadığına dikkat çekildi. OPEC, Mayıs ayında petrol üretiminin, Suudi Arabistan ve diğer üye ülkelerin taahhüt ettiği gönüllü kesintilerin etkisiyle 464.000 varil/gün azalarak 28.06 milyon varil/gün seviyesine düştüğünü bildirdi.

Petrolde Zirve Uzakta Kaldı, Düşüş Sürüyor

Brent petrol fiyatları, 2022 yılının Mart ayında gördüğü 131 dolarlık zirveden, günümüzde 73 dolara kadar gerilemiş durumda. Uzmanlar, bu gerilemenin başlıca sebebinin OPEC’in kendi raporunda da vurguladığı gibi, küresel ekonomik büyümedeki belirsizlik, enflasyon ve sıkı iş gücü piyasası olduğunu belirtiyor.

Bunun yanı sıra, Çin’in küresel ekonomik büyümeyi olumlu yönde destekleyip desteklemeyeceği konusunda belirsizlik devam ediyor. Euro bölgesinin teknik olarak resesyona girmesi ve ABD’de yaşanan temerrüt krizinin çözülmesine rağmen bıraktığı etkiler, petrol fiyatlarındaki düşüşü destekliyor. Geçtiğimiz haftaya göre yaklaşık %4 oranında bir kayıp yaşayan Brent petrol, yeni bir günde %2’ye yakın bir artışla işlem görüyor olsa da, hala 131 dolarlık zirvesinden %40’a yakın bir gerileme göstermiş durumda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.