DOLAR 32,5726
EURO 34,9892
ALTIN 2.459,41
BIST 9.891,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

“OPEC+ petrol üretimini artıracak” iddiasına yanıt

22.11.2022
A+
A-

The Wall Street Journal gazetesi, OPEC+ grubu üyelerinin günlük petrol üretimini 500 bin varil artırmak için görüşmeler yaptığını iddia etti. Suudi Arabistan ile BAE ise OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun petrol üretimini artıracağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, petrol üretiminin artırılması için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ üyeleriyle görüşüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

OPEC+ toplantıları öncesinde alınacak kararların tartışılmadığını belirten Enerji Bakanı, 2 milyon varillik günlük kesintinin 2023 sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Suudi Bakan ayrıca, arz talep dengesini yeniden sağlamak gerekirse üretimin daha fazla azaltılabileceğini vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, OPEC+ üyeleriyle üretimin artırılması yönünde görüşmeler yürütülmediğini bildirdi.

Mezrui, OPEC+ grubunun mevcut kararının 2023’e kadar geçerli olduğunu ve petrol piyasasını dengelemek için alınacak her karara bağlı olacaklarını ifade etti.

ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi, OPEC+ grubu üyelerinin günlük petrol üretimini 500 bin varil artırılması yönünde görüşmeler yaptığını iddia etmişti.

NE OLMUŞTU?

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim’de ABD Başkanı Joe Biden’ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını ifade etmişti.

OPEC+ kararının siyasi olduğu ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Rusya’ya destek anlamına geldiğine ilişkin yorumlar yapılmış ve eleştirilerden en büyük payı örgütün önde gelen ortağı durumundaki Suudi Arabistan almıştı.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.