DOLAR 35,3850
EURO 36,4678
ALTIN 3.038,33
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Omuz Ağrısının Nedeni Bu Olabilir

02.05.2020
A+
A-

Omuz ağrıları, hayatı olumsuz etkileyen afiyet sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Basit hareketleri yaparken zeka güçlük çekiyorsanız donuk omuz sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Sinsi ilerleyen bir hastalık olan donuk omuz sendromu, aniden ortaya çıkabildiği gibi, herhangi bir omuz yaralanmasına yan olarak da gelişebilmektedir. Birçok zaman kadınlarda görülen bu rahatsızlıkta diyabet hastalığı en kayda değer tehlike faktörleri aralarında yer almaktadır.

OMUZ AĞRISI NEDİR?

Omuz ağrısı, çoğunlukla kemikleri saran ve hareket etmesini sağlayan yumuşak doku zedelenmelerinden ileri gelmektedir. Omuz sıkışma sendromu olarak aşina subakromial impingement, omuz ağrısı nedenleri aralarında en sık görülenidir. Kolun baş seviyesinin üzerine kaldırılmasıyla gerçekleştirilen uzanma ve cam silme gibi hareketler ile meydana gelen omuz sıkışması, omuz bölgesinde bulunan tendonların, yeniden bu bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması sonucu görülür.

Omuz ekleminden meydana gelen ağrıların yanı sıra farklı bölgelerde oluşan rahatsızlığa ait yakınmaların, bu bölgede hissedilmesinden nedeniyle da omuz ağrısı görülebilir. Omuz sinirlerinde oluşan iltihaplanma, dolaşım bozuklukları, yürek ve akciğer rahatsızlıkları, boyun fıtıkları, iç organlarda yer alan sistemik hastalıklar, torasik çıkış sendromu, ur varlığı, şeker hastalığı, verem ve fibromiyaljiye tabi olarak gelişen birçok sağlık durumu sorunu da omuz bölgesinde sızı hissedilmesine yol açar.

OMUZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Çoğu neden omuz ağrısına neden olabilir. Omuz ağrısı, sık görülen eklem ağrıları arasında yer alsa da ağrının yeri, tipi ve şiddeti diğer bulgularla beraber detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Hastanın öyküsüne göre doktor, somut muayenenin arkasında ek tetkikler seve seve ağrıya sebep olan durumu ortaya çıkarır ve uygun tedaviyi uygular. Sıklıkla karşılaşılan omuz ağrısı sebepleri arasında şunlar yer almaktadır:

Bursit: Kesecik iltihabı olarak da bilinen bu rahatsızlık, kemik ve yumuşak doku aralarında yer alan ve sürtünmenin azalmasına neden olan, içi değişken dolu keseciklerin iltihaplanması ile oluşur.

Fibrozit: Kötü bir vücut duruş ile omuz ekleminin kullanılması sonucu kasların gevşeyememesinden ileri gelen sızı ve duyumsuzlaşma olarak tanımlanır.

Donuk Omuz: Omuz hareketinin sınırlanması ile ortaya meydana çıkan omuz eklem kapsülünün sertleşmesi ile sızı meydana gelir. Öbür nedenlerden oluşan omuz ağrısına alt olarak kişinin omzunu uzun vakit her tarafında hareket ettirmemesinden ileri gelmektedir.

Romatizma: İltihaplı romatizmaların hemen hepsi omuzu etkilemektedir. Romatizma nedeniyle omuzda şiddetli ağrılar meydana kazanç.

Omuz Çıkıkları: Kemik uçlarının zorlanmasına sebep olan travmaların sonucunda omuz ekleminde ağrı meydana kazanç.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kasların zorlanması ve ters hareketlere alt olarak ortaya meydana çıkan omuz ağrıları kısa sürede kendiliğinden iyileşirken, 2 günden artı süren omuz ağrılarında iyileşme olmaması durumunda doktora başvurmak gerekir. Omuz ağrısı tedavisinde bazı durumlarda basit ağrı kesici ilaçlar tatmin edici olurken, bir takım vakalar multidisipliner bir yaklaşma gerekir.

OMUZ AĞRISINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Omuzu zorlayacak hareketlerden ve ağır yük kaldırmaktan uzaktan durulmalı. Bilhassa araç içerisinde klimanın üflediği soğuk havanın direkt olarak vücudunuza gelmesi engellenmeli. Uzun süre kolların baş seviyesinin üzerinde tutulması gereken hareketlerden kaçınılmalı. Oturma pozisyonunda kollar dirsek bölgesinden desteklenmeli. Günde birkaç defa kolları sırt bölgesine ve enseye yerleştirerek alıştırma yapılmalı. Ahenkli olarak sağlık durumu kontrollerinin yaptırılması gerekir.

İLİşKİLİ HABERLER Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Çare Edilir?

Coronavirüsünde Nadir Görülen Belirtiler

Coronavirüsünde Nadir Görülen Belirtiler

Gün Gün Coronavirüs Belirtileri

Gün Gün Coronavirüs Belirtileri

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

İLİşKİLİ GALERİLER Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

A Vitamini İhtiyacının 6 Belirtisi

A Vitamini İhtiyacının 6 Belirtisi

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Buhran Belirtileri Nelerdir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.