DOLAR 32,3151
EURO 35,0957
ALTIN 2.298,67
BIST 9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ölüm soluyoruz

03.12.2017
A+
A-

Ölüm soluyoruzTürk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Eşbaşkanı Yard. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç’a aklıma gelen İstanbul’un semtlerini soruyorum. Telefonundaki aplikasyona bakarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde ölçüm yapan 199 istasyonundan gelen veriler ışığında havanın kirlilik değerlerini söylüyor. Lodosa rağmen birçok yerde veriler Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartların üzerinde. “Kentler sağlıklı değil. Yeterli yeşil alan yok ve dikey yapılaşma nedeniyle nefes alamıyorlar” diye açıklıyor kirliliğin temel nedenini. İstanbul’da havası en kirli olan yerlerden Göztepe’de ise yaklaşık 5 gündür ölçüm yapılmadığını söylüyor ve ekliyor: “Kirlilik aşırı yükselmiş olmalı. Ölçüm yapılmamasının nedeni bu.”

Ölüm soluyoruz
Türkiye’nin bu yıl günlük ve yıllık hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırları misliyle katladı.

Hava kirliliğine yol açan fosil yakıtlarının kullanılmasına bağlı olarak Türkiye’de 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve yılda 3 milyar Euro’yu aşan sağlık harcaması gerçekleştiğini anlatan Nilüfer Aykaç “İstanbul’da Esenyurt’ta yaşayan sağlıklı bir kişi geçtiğimiz bir yılda kirli hava nedeniyle 240 miligram zehirli toz soludu. Daha önemlisi Sağlık Bakanlığı’nın yanı başındaki Sıhhiye semtinde ise bu miktar 255 miligram. Hava kirliliğine bağlı olarak her yıl ölen insanların sayısı ise 32 bin 500. Bu trafik kazasında ölenlerin sayısından 8 kat fazla. Global ölümlerde de artık havadaki kirlilik ilk 10 neden arasında” diyor.

Bilimsel çalışmalar partikül madde miktarının metreküpte 10 mikrogram düzeyinde artışının tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 4, kalp-akciğer kaynaklı ölümleri yüzde 6 ve akciğer kanserini yüzde 8 artırdığını gösteriyor. Benzer biçimde PM 2,5 kirliliği kanser ölümlerini yüzde 15-27 oranında yükseltiyor.

Ölüm soluyoruz

Yetmedi; gelsin kömür santralları

Türkiye yakın gelecekte onlarca sayıda kömürlü termik santralını daha faaliyete sokmayı planlıyor. Bu da birçok yerde dünya standartlarının çok çok altında olan hava kalitesinin daha da bozulması anlamına geliyor. Enerjiatlasi.com’un verilerine göre halihazırda çalışan 39 kömür ve linyit yakıtlı santrala ek olarak yapım aşamasında kömür ve linyit yakıtlı 9 santral, üretim lisansı alan 6 santral, önlisans alan 7 santral ve planlanan 7 santral bulunuyor. Bütün bunlar hem hava kalitesinde Avrupa standartlarını hem de iklim değişikliği hedeflerini yakalamayı imkânsız kılıyor.

Ölüm soluyoruz

Buralardan kaçın

En kirli ilçelere bakıldığında İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olduğu dikkati çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği sınırların çok üzerinde olmasına karşın İstanbul’da yaşayanların Silivri, Sarıyer ve Şile; Ankara’da yaşayanların Sincan ve Bahçelievler; İzmir halkının ise Güzelyalı’ya kaçmasında fayda var.

Ölüm soluyoruz
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre partikül sınır miktarı 20. Kasım 2016 – Ekim 2017 arasında partikül madde açısından bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına göre Türkiye’de Rize’de yaşayanlar dışında kimse temiz hava solumadı. Veriler, Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılmadığını, onun dışında 79 ilde ciddi bir hava kirliliğinin yaşandığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü standartlarını 5’e katlayan Muş bu yıl Türkiye’de en kötü havayı soluyan il oldu. (Partikül miktarı 98)

Ölçüm yapılan santral sayısı: 199

Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30 temel kirletici var; biz yalnızca 2 kirleticiyi tüm illerde ölçüyoruz. Toplamda 199 sabit, 4 mobil ölçüm istasyonu var.

Greenpeace’e göre ömrümüzün kısalma süresi 10 yıl

Ulusal ölçekli yapılan projeksiyonlarda Türkiye’de sadece 2010 yılında kömürlü termik santralların yarattığı kirlilik nedeniyle hava kirliliğine maruz kalan kişilerin ömrünün yaklaşık 79 bin saat (kabaca 10 yıl) kısaldığı görülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.