DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Okul Meclisiyle Demokratik Katılım: İzmir’deki Bir Ortaokulde Yaşanan Güven ve İşbirliği Dönüşümü

İzmir’de bir ortaokulunda okul meclisiyle demokratik katılımın güçlenen güven ve işbirliği dönüşümünü keşfedin.

22.04.2026
A+
A-

İzmir’in Buca ilçesindeki Mehmed Emin Yurdakul Ortaokulu’nda geçen yıl 23 Nisan’da hayata geçirilen Okul Meclisi projesi, öğrencilerin kişisel gelişimlerini desteklerken saygı, paylaşım ve güvene dayalı bir okul atmosferinin oluşmasına zemin hazırladı. Her sınıftan iki temsilcinin yer aldığı toplam 40 üyeli meclis, haftalık toplantılarda aldığı kararları okul yönetimine ileterek pratik çözümler üretme sürecini başlattı.

Projeye katkıda bulunan çalışmalar arasında Küfür etmiyoruz, ettirmiyoruz, Akran zorbalığına hayır, Bir hayalim var ve İyilik elçisi gibi inisiyatifler yer alıyor. Bu çerçevede öğrenciler, demokratik bir yönetim anlayışını erken yaşta deneyimleyerek birbirlerini daha iyi tanıma ve güven paylaşımı kurma imkanını elde etti. Okul müdürü Betül Topcuoğlu, öğrencilerin bu demokratik süreçlere katkı sağlayabilecekleri bir ortamın yaratılmasının kendisini sevindirdiğini belirtti: “Kararlar oy birliğiyle alınır ve uygulanır.”

Topcuoğlu’nun ifadesine göre, akademik eğitimin yanı sıra öğrencilerin ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelmesi ve birlikte çalışma becerilerini geliştirmesi de öncelikler arasında. Meclis, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve her sınıftan iki temsilciden oluşan yapısıyla toplam 40 öğrenci ile çalışıyor; kararlar ve fikirler oy birliğiyle kabul ediliyor ve bu mekanizma sürekli olarak uygulamaya dönüştürülüyor.

Projenin koordinatörü olan fen bilimleri öğretmeni Mehmet Sezer Özgül, okul Meclisi’nin sadece kağıt üzerinde kalmadığını, yaşayan bir yapı olduğunu vurguladı. TBMM’nin açılış yıl dönümüyle aynı güne denk getirilen kuruluş süreciyle, meclisin alt gruplarının da projeye katkıda bulunduğunu ifade etti: “Arka planda 100’ün üzerinde öğrenci, kararların uygulanması için çalışıyor.”

Matematik öğretmeni Nuriye Yılmaz Karali ise süreçte öğretmenlerin rehberlik rolünü üstlendiğini, bilim şenliklerinden münazara etkinliklerine kadar pek çok faaliyetin öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiğini kaydetti. Başarıyla yürütülen çalışmalarda iyiliği ödüllendiren bir yaklaşımın benimsenmesi öne çıktı. Okul Meclisi Başkanı olan 8. sınıf öğrencisi Nisanur Gökdoğan, meclisin kendisine liderlik ve özgüven kazandırdığını belirterek, eski çekingenliğinin azaldığını ve karar alma süreçlerinde aktif rol aldığını söyledi:

“Geçmişte karşılaşılan akran zorbalığı ve küfür gibi sorunlara çözüm üretiyoruz. Projeler sayesinde raporlar tutuluyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve okul artık daha saygılı bir ortam haline geldi.”

Metincan Coşkun ise meclis sayesinde okuldaki sorunların çözülmeye başladığını ve öğrencilerin daha olumlu bir tavır sergilediğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.