DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Okul Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okul çantası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler, öğrencilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için önemlidir. Doğru malzemeleri seçmek, ağırlığı dengelemek ve düzen sağlamak için pratik ipuçlarıyla çantayı hazırlayın.

03.09.2024
A+
A-

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala uzmanlar, okul çantalarının sağlıklı bir şekilde kullanılması konusunda uyarılarda bulunuyor. Ağır çantaların çocuklarda skolyoz, bel ağrısı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Kübra Aşık, çantayı hazırlarken ağır kitap ve defterlerin sırt bölgesine yakın yerleştirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak.

Okullar açılmadan önce, çocukların ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla uzmanlardan önemli tavsiyeler geldi. Yanlış sırt çantası seçimi ve hatalı kullanımı, duruş bozuklukları ve sırt ağrıları gibi sorunlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Dr. Aşık, hem ilkokul hem de lise öğrencileri için uygun sırt çantası seçimi, ağırlık sınırları ve taşıma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Doğru Çanta Seçimi

Dr. Hatice Kübra Aşık, “Eğitim-öğretim yılının açılmasıyla birlikte çanta kullanımıyla ilgili dikkat etmemiz gereken pek çok şey var. Yanlış kullanım sonucunda omurgadaki yüklenmeler, omurga eğriliklerine yol açabilir. Bu nedenle, rahat, konforlu ve yumuşak çantalar tercih edilmelidir. Özellikle çocuklarımızın sırt askılarının geniş, destekli ve yumuşak olması büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Tek Omuzdan Taşımak Zararlı

Gençlerin daha şık görünmek amacıyla sırt çantalarını tek omuzdan taşımamaları gerektiğini belirten Dr. Aşık, “Çantayı iki askıyla taşımak, yük dağılımını sağladığı için omurga sağlığını korumaktadır. Bu noktaya özel dikkat gösterilmelidir. Sırt askılarının kalın olması ve çantanın bel seviyesinde kalması önemlidir. Aksi takdirde, zamanla çocuklarda bel, sırt ve omurga ağrıları gelişebilir.” dedi.

Ağırlığın doğru aktarılmasının, omurgaya binen yükü etkilediğini ve çocuğun skolyoza yatkınlığını hızlandırabileceğini ifade eden Dr. Aşık, “Çocuklarımıza önerimiz, ağırlığın eşit dağılımına dikkat etmeleri ve aşırı ağırlık kullanmamalarıdır.” şeklinde konuştu.

Kitapların Doğru Dizilimi

Kitapların Doğru Dizilimi

Çantanın ağırlığı kadar, kitapların diziliminin de önemi olduğunu vurgulayan Dr. Aşık, “Kitapları çantaya yerleştirirken, daha ağır olanları sırtınıza daha yakın, hafif olanları ise daha uzak bir noktaya yerleştirerek ağırlık dağılımını sağlamak, sırt ağrılarının ve omurga eğriliklerinin önüne geçebilir.” dedi.

Ayakkabı Seçiminin Önemi

Dr. Hatice Kübra Aşık, ilkokul çocukları için okul çantası seçiminde şu önemli tavsiyeleri de ekledi:

  • Çocukların çantasında fazla eşya bulundurmaması gerekmektedir.
  • Sırt çantasının ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının %10’unu, tekerlekli çantaların ise %20’sini geçmemelidir.
  • Çanta, çocuğun sırtından daha büyük olmamalıdır.
  • Çok ağır durumlarda tekerlekli çanta kullanılması önerilebilir; ancak bu da kaldırımlarda zorlanmalara ve düşmelere sebep olabilir.
  • Ağırlıkla birlikte ayakkabının rahatlığı da önemlidir; bu yüzden doğru duruş için ortopedik spor ayakkabılar tercih edilmelidir.

Uzm. Dr. Aşık, dikkat edilmediği takdirde ağır okul çantalarının duruş bozukluğu, bel ve sırt ağrıları, diz problemleri, postür bozuklukları ve omurga sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.