DOLAR 32,3692
EURO 34,9458
ALTIN 2.325,68
BIST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

O Meslekler Donuk Omuz Hastalığı Tehlikesi Taşıyor…

18.10.2021
A+
A-

Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, mevsimsel olarak zeytin hasadı yapan, mesleki olarak badana yapan ve ya eskrim gibi spor faaliyetlerini gerçekleştiren kişilerin omuz ekleminde bozukluklar olduğunu dile getirdi. Detaylar haberimizde…

Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, mevsimsel olarak zeytin hasadı yapan, mesleki olarak badana yapan ve ya eskrim gibi spor faaliyetlerini gerçekleştiren kişilerin omuz ekleminde bozukluklar ile kapsül ve bağlarda incinmeler, yırtıklar gözlendiğinin altını çizdi Uzman hekim, omuz çevresi kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

O HATA TENDOMLARI AŞINDIRIYOR!

Kış mevsimiyle birlikte soğuk algınlığı şikayetlerinde yükseldiğini mevsime bağlı olarak meydana gelen tek hastalığın bu olmadığını söyleyen uzman, Ege Bölgesi’nde mevsimsel olarak artış göstermekte olan hastalıklardan birinin de omuz ağrısı olduğunu ifade etti. Uzman hekim, omzu uzun süre aynı pozisyonda kullanmanın tendomları aşındırdığını vurguladı.

ZEYTİN HASADINDA OMUZ AĞRISI PİK NOKTASINA ULAŞIYOR!

Zeytin hasadının başlaması ile çiftçilerin zeytin çırpma ismi verilen hareketi sıklıkla ve uzun süre gerçekleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Şendur, şunları kaydetti: ”Omuz ağrısı şikayetlerinde ekim ve kasım aylarında hatrı sayılır bir artış gözlemliyoruz. Bu kişiler uzun süre kollarını baş üstünde tutarak ve uzun bir sopa kullanarak ve güç uygulayarak zeytin hasadı yapıyor. Bir süre sonra omuz çevresindeki kapsül ve bağlarda zedelenme meydana gelmeye başlıyor. Bu zedelenme nedeniyle doku ödemi oluşuyor ve tendomlarda şişlik oluşuyor. Hatta tedavi edilmeyen durumlarda omuz ekleminde bozukluklar ile kapsül ve bağlarda incinmeler hata yırtıklar gözlenebiliyor.”

O MESLEKLERDE DONUK OMUZ TEHLİKESİ!

Prof. Dr. Şendur, zeytin hasadı yapan çiftçiler dışında diğer meslek gruplarına mensup kişilerde de bu hastalığın görüldüğüne dikkat çekerek şu ifadeli dile getirdi: ”Kişinin mesleği buysa 8 saat değil de 3 saat çalışmasını öneremezsiniz. Ya da aynı şekilde eskrim gibi spor faaliyeti içerisinde bulunan kişilerde de benzer sorunlar görülebiliyor. Bu kişilerin omuz ağrısını ilk duymaya başladıkları andan itibaren anti ödem tedavisi alması, biraz daha ilerlemişse fizik tedavi ya da ultrason eşliğinde kortizon tedavisini yapılması gerekiyor. Eğer müdahale edilmezse donuk omuz dediğimiz, omzun hiç kullanılamadığı ve müthiş ağrılı bir duruma kadar gidiyor. Hastalarımız bu ağrıyı, ‘diş ağrısından beter’ olarak tarif ediyor. Bu nedenle özellikle kollarını baş üstünde kullanmak zorunda olan kişilerin omuz kaslarını güçlendirici özel egzersizler yapması gerekiyor.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.