DOLAR 32,3698
EURO 35,0047
ALTIN 2.326,10
BIST 9.092,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Normalleşme Sürecinde Yaşadığınız Şehirdeki Yasakları Gösteren Site

03.03.2021
A+
A-

Türkiye’de koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında 1 Mart itibarıyla yeni bir dönem başladı. Uzmanların “kontrollü açılma”, “kontrollü sosyal yaşam” ya da “yerine göre uygulama” olarak isimlendirdiği bu yeni dönem kapsamında vatandaşlar, yaşadıkları şehirdeki salgın durumuna göre hareket etmeye başladılar. Ancak yapılan açıklamaların karmaşık olması ve vatandaşların bu normalleşmeyi tam olarak anlayamamış olmaları, kafa karışıklıklarının yaşanmasına yol açtı.

Kontrollü normalleşme sürecinde nasıl yaşayacağımız, hangi kısıtlamara dahil olacağımız tamamen yaşadığımız şehirdeki koşullara göre belirlenecek. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı, 81 şehir için çeşitli sıfatlar kullanmaya başladı. O şehirdeki pozitif vaka sayısı, testlerin pozitiflik oranı ve hastanelerdeki durum gibi değişkenlere bağlı olarak verilen bu sıfatlar “düşük riskli”, “orta riskli”, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak belirlendi. Bir geliştirici de yaşadığımız şehirde nelerin serbest nelerin yasak olduğunu anlatan basit kullanımlı bir internet sitesi yayınladı. Bu siteye girerek, ne kadar özgür olduğunuzu saniyeler içinde görüntüleyebiliyorsunuz.

“Neler Yasak?” isimli internet sitesi böyle görünüyor

Kontrollü normalleşme ile ilgili site

Burada bulunan bağlantıyı kullanarak ulaşabileceğini “Neler Yasak?” isimli internet sitesini kullandığınızda, yetkililerin yaptığı ya da yapacakları açıklamalara kafa yormanıza gerek olmuyor. Çünkü bu internet sitesi, kentlerin durumuna göre hangi risk grubunda olduğunu ve o şehirde nelerin serbest nelerin yasak olduğunu otomatik olarak gösteriyor.

Örneğin; Webtekno’nun merkezi olan İzmir için bir sorgulama yaptığımızda, şehrimizin “yüksek riskli” olduğunu görüyoruz. Bu da cumartesi günü dışarı çıkabileceğimizi, pazar günü ise virüs tehlikesi nedeniyle evde kalmamız gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca ortaokullar haricindeki okullar açıkken halı saha ve havuz gibi mekanların kapalı olduğunu da Neler Yasak? üzerinden görüntüleyebiliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.