DOLAR 32,3294
EURO 35,1232
ALTIN 2.302,47
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Nikotin Hakkındaki O Gerçek Ortaya Çıktı

30.07.2020
A+
A-

Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın başkanlığında çalışmalarını yapan ekip, nikotinin sindirim kanalına özellikle de mideye etkilerini mekanizma açısından inceledi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KARIŞTIRIYOR

Deney hayvanlarıyla yapılan araştırmada bağışıklık sistemini oluşturan antienflamatuvar (iltihapla savaşan) ve proenflamatuvar (iltihap yapıcı) dengesinin etkileri araştırıldı. Çalışma sonucunda nikotine maruz kalan deney hayvanlarında mide ve diğer sindirim organlarında bağışıklık sisteminin kafasının karıştığı, nikotin verilen sıçanların kanser, diyabet, kalp, tansiyon gibi birden fazla kronik hastalıklara sistemlerin açık hale geldiği ortaya çıkarıldı.

Nikotin kullanımıyla proenflamatuvarın baskın hale geldiğini tespit eden araştırmacılar, sürekli savaş halinde olan bağışıklık sisteminin agresifleştiğini ve bu nedenle kendi vücut hücrelerine saldırabildiğini açıkladı.

Türk bilim insanlarının, nikotin ile mide ve diğer sindirim organları arasındaki mekanizmaya yönelik incelemesi, tıp literatürünün saygın dergilerinde yayınlanarak dünyaya duyuruldu.

NİKOTİNİN MEKANİZMASINI BİLMİYORDUK

Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, nikotinin insan sağlığına zararlarını ortaya çıkaran çok sayıda bilimsel çalışma yapıldığını, fakat özellikle sindirim sürecindeki işleyiş sürecine ilişkin çalışma sayısının yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

‘Nikotinin olumsuz etkilerini biliyorduk ama mekanizmasını bilmiyorduk’ şeklinde konuşan Harzadın, çalışmanın ilerleyişini anlattı:

‘Nikotinin sindirim kanalına özellikle mideye etkileriyle ilgili kronik bir çalışmada 2 ay boyunca deney hayvanlarımıza nikotin verdik. Bu sürecin sonunda midedeki bağışıklık durumuna baktık. Bununla ilgili biyokimyasal yöntemler araştırdık ve histopatolojik incelemesini yaptık. Bağışıklık sistemimizin dengesi vücudumuzun sağlığı için çok önemli. Dışarıdan gelecek mikroplarla savaş, günlük işler ve hücre yenilenmesinin sürmesi gerekiyor. Eğer bağışıklık sisteminin kafası karışırsa bu işler doğru dürüst yapılamaz. Vücudumuz dışarıdan gelecek birtakım etkilere karşı savunmasız hale gelir’ dedi.

Harzadın, bağışıklık sisteminin yüzde 70’i yani temelinin sindirim kanalındaki hücreler tarafından sağlandığına vurgulayarak, ‘Eğer biz sindirim kanalımızın sağlığını temin edersek sorun olmuyor ama denge bozulursa hastalıkların da ortaya çıkması kaçınılmaz hale geliyor’ ifadesinde bulundu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VÜCUDUN SAVUNMA MEKANİZMASI

Harzadın, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaların kanser, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp, beyin hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın temelinde enflamasyonun (yangı) yattığını ortaya çıkardığını, enflamasyonun da bağışıklık sisteminin kafasının karışması sonucu meydana geldiğini söyledi.

Bağışıklık sistemini vücudun savunma askerleri olarak belirten Harzadın, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘Bağışıklık sistemimizin bir dengesi var. Saldıran ve saldırıya karşı çıkan grup olarak anlatabiliriz. Proenflamatuvar saldıranlar, antienflamatuvarlar da bu saldırıya karşı çıkanlar. Antienflamatuvarlar bize saldıranlara karşı çıkmanın yanı sıra kendi vücudumuzun kendine yaptığı saldırıyı da kapsıyor. Yani denge çok önemli. Bu denge saldırı yönünde bozulursa vücudumuz sürekli savunma, savaş halinde olur. Kafası karışmış sinirli bir bağışıklık sistemi her şeye saldırır. Kendi vücut hücrelerini tanımayıp kendi hücrelerine de saldırabilir. Nikotin de bu dengeyi daha çok saldırılar yönünde bozuyor. Daha sinirli, saldırgan bir bağışıklık sistemi ortaya çıkıyor’ dedi.

SİNDİRİM SİSTEMİ ARAŞTIRMALARI İÇİN YOL GÖSTERİCİ

Harzadın, çalışmalarının saygın bir uluslararası dergide yayımlanmasının gurur verici olduğunu belirterek, ‘Bu çalışma bilim insanları için yol gösterici olabilir. Özellikle sindirim kanalı ile ilgili çalışanlara faydalı olabilir. Bence asıl etkisi de hala sigara içenler üzerinde olacaktır. Zararlı etkilerine rağmen hala sigara içenlere doğru bu mesajı ulaştırmak isteriz; bağışıklık sistemimizin dengesini korumak için nikotinden, sigaradan uzak durmamız gerekiyor’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Bu Besinler Nikotini Yok Ediyor

Bu Besinler Nikotini Yok Ediyor

Nikotin Nedir? Vücuttan Nikotin Kaç Günde Atılır?

Nikotin Nedir? Vücuttan Nikotin Kaç Günde Atılır?

Ciğerleri Nikotinden Temizleyen Mucizevi Besinler

Ciğerleri Nikotinden Temizleyen Mucizevi Besinler

Bu Besinler Nikotin Düşmanı

Bu Besinler Nikotin Düşmanı

İLİşKİLİ GALERİLER Çok Dar Pantolon Sindirim Sisteminizi Bozabilir

Çok Dar Pantolon Sindirim Sisteminizi Bozabilir

Nikotini Vücuttan Atmaya Yardımcı Besinler

Nikotini Vücuttan Atmaya Yardımcı Besinler

Sindirime İyi Gelen Lif Kaynağı Besinler

Sindirime İyi Gelen Lif Kaynağı Besinler

Fransız Araştırmacılar Coronavirüse Karşı Nikotin Bantlarını Denemeyi Bekliyor

Fransız Araştırmacılar Coronavirüse Karşı Nikotin Bantlarını Denemeyi Bekliyor

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.