DOLAR 32,5770
EURO 34,9061
ALTIN 2.438,91
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

NETFLIX’TEN KRAL ARTHUR DÖNEMİ’NDE GEÇEN BİR DİZİ: ‘CURSED’

25.07.2020
A+
A-

BRİTANYA MİTOLOJİSİNE GÜNCEL BİR YORUM

Altın Küre Ödülü’ne aday gösterilmiş Avusturyalı aktris Katherine Langford’ın başrolünde yer aldığı ‘Cursed’ dizisi Netflix platformunda yayına girdi. ‘Cursed’ dizisi, ‘Thomas Wheeler’ ve ‘300’, ‘Günah Şehri’, ‘Batman: Kara Şövalye Dönüyor’ gibi efsanevi çizgi romanların yaratıcısı Amerikalı sanatçı Frank Miller’ın kitabından uyarlandı. Fantastik türdeki yapım, Britanya Mitolojisindeki efsanevi ‘Camelot’ hükümdarı ‘Kral Arthur’ efsanesinin öncesini güncel bir yorumla işliyor. Dizi boyunca; sahibine kudretli bir hükümranlık bahşeden efsanevi güç kılıcı ‘Excalibur’, kadim zamanların en büyük büyücüsü olarak anılan ‘Merlin’, ‘Cadı Morgana’ ve ‘Kral Arthur’un ‘Yuvarlak Masa Şovalyeleri’nden biri olduğuna inanılan ‘Sir Lancelot’ adlı askerin ve ‘Gölün Hanımı Miti’nin oluşum evrelerine tanık oluyoruz.

DİZİNİN KONUSU:

Annesinin ölümünün ardından Nimue adlı genç kız, gizemli güçlere sahip kılıcı Merlin’e teslim etmek üzere yola koyulur. Yolculuk sırasında tanıştığı Arthur isimli genç savaşçıyla güçlerini birleştirir ve kötülüğe karşı koyma görevini üstlenir.

Frank Miller ve Tom Wheeler’in yaratıcısı olduğu dizinin oyuncuları arasında; ‘Katherine Langford’, ‘Devon Terrell’, ‘Gustaf Skarsgård’, ‘Daniel Sharman’, ‘Sebastian Armesto’, ‘Lily Newmark’ ve ‘Shalom Brune-Franklin’ yer alıyor.

YEŞİL ŞÖVALYE VE GRINDEWALD

‘Cursed’ dizisindeki yeşil şövalye olarak anılan ‘Grindewald’ karakterinin temeli, 14. yüzyılda kim olduğu bilinmeyen bir şair tarafından yazılan ‘Sir Gawain ve Yeşil Şövalye’ adlı yapıta dayanıyor. Bu eserde; Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerinin toplandığı bir yılbaşı gecesi, yeşil zırh giyen bir şövalye bulundukları salona girer ve Kral Arthur’la patavatsızca konuşur ardından düelloya davet eder. Ancak Kral Arthur’un yuvarlak masasına mensup kılıç arkadaşı olan Gawain adlı şövalye, Kral Arthur’dan düelloyu kendisine bağışlamasını rica eder. Düello ise şu şekilde bir oyundur; yeşil şövalye, kendisine yapılacak tek bir ölümcül darbeden sonra eğer darbeyi atlatır ve hayatta kalırsa 12 ay sonra gelecek ve Gawain’e aynı darbeyi bu defa kendisi vuracaktır. Dizide Gawain ve yeşil şövalye karakterleri kitabın aksine aynı kişi olarak verilmiş.

ZAMANIN SİSLERİ

Netflix’in ‘Cursed’ dizisi fantastik tür severlerin ve özellikle Orta Çağ döneminde geçen şövalyelerin serüvenlerinden hoşlananların büyük beğeniyle izleyeceği türde bir yapım.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.