DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Neil Armstrong Ay’a doğrusu etap bastı mı? Üzerinden 51 sene geçti, oysa entrika teorileri bitmedi. Neil Armstrong, 1969’da Ay’a aslında üçgenin taban olmayan kenarı …

11.06.2020
A+
A-

Ilk Kez olayların en baş kahramanı Neil Armstrong’u tanıyalım. Kimdir bu esrarengiz adam?

Armstrong, 5 Ağustos 1930’da Wapakoneta, Ohio’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi esnasında izcilik yaptı. Purdue Üniversitesi’nde havacılık ve uzay mühendisliği okudu. Kore üzerinde Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu olarak 78 saat uçuş yaptı. 1956 yılında evlendi, eşinden üç çocuğu oldu. ABD uzay programına astronot olarak yeralma için başvurdu, denemelerden başarıyla geçti. Gemini 8 uçuşuyla öncelikle uzaya gitti. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda Ay’a ilk bacak basan insan oldu.

1971 yılında NASA’dan ayrılarak Cincinnati Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1979 yılına dek uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak çalışmıştır. 1985’cilt 1986’ya dek Milletlerarası Uzay Komisyonu‘nda hizmet vermiştir. 1986 yılında Challenger kazasının araştırma komisyonuna başkan yardımcısı olarak atandı.

Ay’a iniş

Amerika Birleşmiş Devletleri’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18’de Ay yüzeyine iniş yapan ilk halk oldu. İnişten altı saat daha sonra 21 Temmuz günü 01:56’da Neil Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuş mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay etki alanında Armstrong ve Aldrin’i içeren modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonradan dünyaya döndü.

16 Temmuz günü Florida’nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi‘nden Saturn V göre fırlatılan Apollo 11, NASA’nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya etki alanında Ay’a iniş manevralarını gerçekleştirmişti. Roket göre fırlatılan uzay arabulucu üç bölüme sahipti: üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü, yön değiştirme amacıyla yakıt ve motorların bulunduğu Hizmet Modülü ve bunların yanı sıra Ay Modülü. Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan daha sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün her tarafında Ay yörüngesine girinceye kadar yoluna devam etti. Burada Neil Armstrong ve Aldrin Ay Modülü’ne geçti ve Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi‘ne iniş yaptı.

1 2 3 4 5 6 7
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.