DOLAR 32,2693
EURO 34,8132
ALTIN 2.454,86
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Neden Daha Net Görebilmek İçin Gözlerimizi Kısarız?

02.09.2022
A+
A-

Gözün merceği, nesnelerden yansıyan ışığı, göz kaslarının da yardımıyla gözün arka tarafındaki bölümünde kalan retina (ağ tabaka) adı verilen yere topluyor. Bu sayede ışık, bu bölümde bulunan ışığa duyarlı çubuk ve koni şeklindeki hücreler sayesinde elektromanyetik uyarılara dönüşüyor. İnsan beyni bu uyarıları görüntü olarak işlediği için görme eylemi meydana geliyor.

Eğer görüş açınız kötüyse, mesela bulanık görüyorsanız; bunun nedeni, ortamda farklı açılardan gelerek göz merceğinizin odaklanmasını zorlaştıran bir ışık bulunmasıdır. İşte bu durum da ışık kirliliğini oluşturuyor. Peki kötü görüntüyü engellemek için gözleri kısmak gerçekten çözüm müdür?

Evet! Böyle bir durumda gözlerinizi kıstığınız zaman, ortamdaki gereksiz ışığı göz kapaklarınızla engelleyebiliyorsunuz.

winnie meme

Görüntünün bulanık olduğu durumlarda, gözünüzü kıstığınızda sanki daha küçük bir delikten dünyaya bakıyormuşsunuz gibi bir etki oluşur. Bu ise daha net görmeyi sağlar. Tabii bir de göz merceğinin ilginç bir yönü daha var ki o da mesela uzak veya yakın olması fark etmeksizin nesneleri daha iyi görebilmek için esneyip şekil değiştirebilen bir yapıda olması. Yine de merceğin esneme sınırı, belirli bir yaşın üstüne çıkıldığında azalıyor.

göz sorunları

Böylece yaşlılık için görüş yeteneğinin zayıfladığı bir evre diyebiliyoruz. Bazı insanlar, gözleri öne doğru çıkık olduğu için de görme problemleri yaşayabiliyorlar. İşte bu nedenle bazen yaşlılar veya gözlerinin fizyolojik yapıları nedeniyle iyi göremeyen insanlar da bu göz kısma yöntemine başvurabiliyor. Ancak bilmelisiniz ki bu yöntem uzun süre etki sağlamıyor.

Göz kısmaya gerek kalmadan net görmek mümkün. Nasıl mı?

göz kısma

Lasik adı verilen bir göz ameliyatı; ışığın, görüş açısının arka tarafına daha doğru biçimde odaklanması için gözün ön yüzde kalan bölümünün şeklini değiştirerek yapılıyor. Bu işlem, lazer yöntemi uygulanarak yapılıyor.

Hatta halk arasında, bu ameliyatı olup ‘’gözümü lazerle çizdirdim’’ diye söyleyenleri görebilirsiniz. Bu tip tıbbi uygulamaların sonucu, kişiden kişiye göre değişeceği için bir doktora danışmak son derece elzemdir, aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.

Kaynaklar: Bilim Teknik TUBİTAK, Cornell Edu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.