DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

NASA’nın Uzay Teleskobu TESS, 2.000’den Fazla Yeni Gezegen Keşfetti

31.03.2021
A+
A-

NASA, 2018 yılında Explorers programı kapsamında bir uzay teleskobu olan TESS’i başarılı bir şekilde yörüngeye fırlatmış ve TESS’in ilk iki yıl içerisindeki hedefini bin 600 yeni gezegen bulacak şekilde belirlemişti. 

Yörüngeye oturduktan sonra hızlı bir şekilde görevine başlayan TESS, şu ana kadar hedefini çoktan aştı ve 2 bin 200’ün üzerinde potansiyel gezegen keşfetti. Keşfedilen gezegenlerin arasında Dünya gibi kayalık barındıran küçük ve orta çaplı gezegenler bulunurken NASA, şu ana kadar TESS’in keşfettiği gezegenlerden 120’sini resmi olarak onayladıklarını açıkladı.

NASA, TESS’in keşfettiği gezegenleri inceledikten sonra resmi olarak onay ve isim veriyor

NASA TESS

TESS’in nihai amacı, gökyüzünü tarayıp yıldızlardan gelen ışığı ölçerek yeni gezegen keşifleri yapmak. TESS’in belirlenen hedefi kısa bir süre içerisinde başararak 2 bin 200’ün üzerinde gezegen potansiyeline sahip bölge bulması, Dünya dışında yaşanabilecek bir yer arayışında olan NASA için heyecanlı bir gelişme oldu.

Elbette TESS’in gezegen olarak gördüğü tüm bölgeler NASA tarafından direkt onaylanmıyor. NASA, ilk öncelikle James Webb Uzay Teleskobu ile birlikte TESS’in belirttiği koordinatları araştırıyor ve gerçekten de gezegen olarak adlandırılabilecek yer bulunduğunda gezegene onay ve isim veriyor. 

Onay alan gezegenlerin arasında, Dünya gibi kayalık ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI-700, çekirdek sıcaklığı Dünya ile benzerlik taşıyan TOI 1690 b ve içerisinde hiçbir şekilde atmosfer gazı bulunmayan TOI 849 b bulunuyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.