DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

NASA’nın Mars gezgini Perseverance gezegendeki bininci gününü kutluyor

NASA, Perseverance gezgininin Mars’taki görevinin tamamladığını bildirdi. Şubat 2021’de gezegene inen gezgin gezegendeki bininci gününü kutladı.

15.12.2023
A+
A-

Mars’ta keşif yapmak için görevlendirilen Perseverance’in görevi eski bir krater gölünü araştırmak ve Mars’ta yaşam kanıtı arayışına yardımcı olacak kayaları toplamaktı.

Görev ekibi San Francisco’da düzenlenen büyük bir konferansta bu temel hedefe ulaşıldığını söyledi.

Duyuru, gezginin Mars’taki bininci gününde yapıldı.

NASA’nın gezegen bilimi direktörü Dr. Lori Glaze, “Bu oldukça büyük bir başarı ve bilim adına çok çalıştık.” dedi.

Görevini tamamlamış olması keşif aracı Perseverance’ın park edip “motoru kapatacağı” anlamına gelmiyor.

ÖRNEKLER DÜNYA’YA GETİRİLECEK

Görevin sonuca ulaşabilmesi için çözülmesi gereken pek çok zorluk var. Aracın kaya örneklerinin laboratuvarda incelenebilmesi için Dünya’ya nasıl geri getirileceği merak konusu.

Örneklerin alınması için Mars’a bir roket gönderilecek. Eve dönüş yolculuğu için parmak büyüklüğündeki örnekler bu rokete yüklenecek.

NASA’nın Mars Sample Return programının baş bilim insanı olan Arizona Devlet Üniversitesi’nden Dr. Mini Wadhwa, “Bu şimdiye kadar yürütülen en cüretkar robotik görevlerden biri olacak.” dedi.

MARS’TA YAŞAMIN KANITI OLABİLECEK KEŞİF

Perseverance, her biri farklı bir kimyaya sahip olan 13 kaya çekirdeğini deldi ve aldığı örnekleri sakladı. Bu örnekler, yaklaşık 3,5 milyar yıl önce Mars’ın Jezero Krateri’nde yaşam olup olmadığını ortaya çıkarabilir.

Bulgulara göre geçmişte bir nehir, delta olarak bilinen katmanlı kum birikintileri oluşturmak için 45 km genişliğindeki çanağa akıyordu. Bu, geçmişteki mikrobiyal yaşamın izlerini hapsetmiş olabilecek bir jeolojik özellik.

Son zamanlarda keşif aracı karbonat mineralleri içerdiği düşünülen bir dizi çözeltiyi araştırıyor. Bu araştırmalar sırasında demir fosfat da tespit edildi.

Bilim insanları demir fosfat keşfi konusunda heyecanlı. Bu keşif Dünya biyolojisinin en temel elementlerinden biri olan fosforun, kraterde Marslı organizmalar tarafından kullanılabilecek bir formda var olduğu anlamına geliyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.