DOLAR 35,4188
EURO 36,4480
ALTIN 3.048,53
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

NASA, Bennu İsimli İlkel Bir Gök Taşından Numune Toplamayı Başardı

21.10.2020
A+
A-

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş ile Dünya gibi gezegenlerin geçmişine ışık tutabilecek bir çalışma yürüttüklerini duyurdu. Osirix-Rex isimli bir uzay aracını, Bennu isimli gök taşının üzerine indirmeyi başaran NASA ekipleri, bu gök taşından parça toplayarak yeni bilgiler edinmeye çalışacaklar. Çalışmadaki esas amaç ise sadece 60 gramlık numune toplayabilmek.

Bennu isimli gök taşı, oldukça ilkel bir yapıya sahip. İşte bu çalışmalar, Dünya ve Güneş’in 4 buçuk milyar yıl önceki kimyasal durumu ile ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlayacak. En azından, uzmanların beklentisi bu yönde. NASA, Osirix-Rex’in topladığı numunelerin gezegenimize ulaşmasının 2023 yılını bulacağını söylüyor olsa da bu gelişme, NASA mühendislerini oldukça heyecanlandırıyor.

Osiris-Rex

Osiris-Rex, Lockheed Martin tarafından üretilerek, 2016 yılında uzaya fırlatılmıştı. Takvimler 3 Aralık 2018’i gösterdiğinde ise heyecan verici bir gelişme yaşanmış, Osiris-Rex’in Bennu’ya yaklaştığı açıklanmıştı. Bilim insanları da bugüne kadar, gök taşı üzerinde uygun bir temas yüzeyi arıyorlardı. Çalışmalar sonuç verdi ve şimdi, bilim insanlarına yeni bilgiler sağlayacak temas gerçekleşti. Uzay aracı, Bennu‘nun yüzeyindeki 8 metrelik bir alana iniş yaparak, birkaç saniye içerisinde toplayabildiği kadar numune topladı.

500 metre çapında olan gök taşına iniş süreci, tam 4 buçuk saat sürdü. NASA, tüm iniş protokollerinin başarılı bir şekilde yerine getirildiğini açıkladı. Ancak şu an için 60 gramlık numunenin toplanıp toplanmadığı bilinmiyor. NASA tarafından yapılan açıklamalara göre numune miktarı, birkaç günlük sürecin sonunda anlaşılabilecek. 

Bennu

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Londra Tarih Müzesi’nden Sara Russell, Bennu gibi gök taşlarını zaman kapsülü olarak nitelendiriyor. Bennu gibi gök taşlarının Güneş Sistemi’nin en erken evrelerinde oluştuğunu söyleyen Russell, Bennu’dan elde edilecek bulgularla Güneş Sistemi‘nin nasıl oluştuğunun anlaşılabileceğini ifade ediyor. 

NASA, Osiris-Rex ile gerçekleştirdiği misyonu YouTube kanalı üzerinden canlı yayın yaparak dünyaya duyurdu. Kurum ayrıca, yapılan çalışmalara dair gerçek fotoğraflar paylaşacağının da sözünü verdi. Muhtemelen saatler içerisinde, bu fotoğraflar da yayınlanmış olacak. Eğer söz konusu uzay görevini izlemek isterseniz, aşağıda bulunan kısmı kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.