DOLAR 35,4262
EURO 36,5297
ALTIN 3.053,81
BIST 10.015,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

NASA, 31 milyon kilometre uzaklıktan Dünya’ya kedi videosu gönderdi

NASA, Dünya’ya yaklaşık 31 milyon km uzaklıktan yüksek kalitede bir kedi videosu gönderdi. 15 saniyelik bu videonun Dünya’ya gönderilmesi 101 saniye sürdü.

19.12.2023
A+
A-

Taters adlı bir kedinin yer aldığı video, NASA’nın lazer iletişim gösterisiyle yaklaşık 31 milyon km uzaklıktan geri gönderilerek tarihi bir dönüm noktasına imza atıldı.

NASA’nın Derin Uzay Optik İletişim deneyi 31 milyon kilometre ya da Dünya-Ay mesafesinin yaklaşık 80 katı gibi rekor bir uzaklıktan ultra yüksek çözünürlüklü bir video yayını gerçekleştirdi.

GEZEGENLER ARASI GÖREVLERDE İLETİŞİM ŞEKLİ DEĞİŞEBİLİR

NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, “Bu başarı, gelecekteki veri aktarım ihtiyaçlarımızı karşılamada kilit bir unsur olarak optik iletişimi geliştirme kararlılığımızın altını çiziyor.

Bant genişliğimizi arttırmak gelecekteki keşif ve bilim hedeflerimize ulaşmak için çok önemlidir ve bu teknolojinin sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevler sırasında iletişim kurma şeklimizin dönüşümünü dört gözle bekliyoruz.” diye konuştu.

15 saniyelik test videosu, uçuş lazer alıcı-vericisi adı verilen son teknoloji bir araç sayesinde iletildi.

ULAŞMASI 101 SANİYE SÜRDÜ

Sistemin maksimum bit hızı olan saniyede 267 megabit (Mbps) ile gönderilen video sinyalinin Dünya’ya ulaşması 101 saniye sürdü.

Yakın kızılötesi sinyaller gönderip alabilen araç, kodlanmış bir yakın kızılötesi lazeri Kaliforniya, San Diego’daki Caltech Palomar Gözlemevi’nde bulunan Hale Teleskobu’na ışınladı ve burada indirildi.

Döngü halindeki videonun her bir karesi daha sonra “canlı” olarak NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’na gönderildi ve burada video gerçek zamanlı olarak oynatıldı.

NTV

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.