Mutsuzluğa Neden Olan Faktörler
Mutsuzluğa neden olan faktörler nelerdir? İnsan neden mutsuz olur? Mutsuzluk durumlarında yapılabilecek şeyler nelerdir?
İnsan bazı zamanlar kendisini mutsuz hissedebilir. Oldukça insani bir duygudur. Hatta bazen mutsuzluk hali geniş sürelere yayılabilir. Ancak her şey dozunda iyidir. Mutsuzluğun sürekli hale gelmesi depresyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.
MUTSUZLUĞUN NEDENLERİ
Mutsuzluğun farklı farklı nedenleri olabilir. Bu nedenleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;
Yalnızlık hissi: İnsan sosyal bir varlıktır. Bu nedenle çevresinde farklı insanlara ihtiyaç duyar. Bebeklikten itibaren ebeveynlerini arar. Daha sonra arkadaşları, sevgilisi, eşi girer devreye. Uygun dozda yalnızlık geliştirici bir misyon yüklese de tercih edilmeyen bir yalnızlık kişinin uzun süreli mutsuzluğuna neden olabilir.
Sevilmeyen bir mesleği yapmak: Çocuk yaşlardan itibaren sürekli bir şeyler hayal ederiz. Evliliğimiz, iş hayatımız ve hatta hayatımızın geri kalanı gerçek olmadan önce hayallerimizde yer bulur kendisine. Sevilmeyen ve hayal edilmeyen bir mesleği yapmak kişiyi mutsuz eder.
Özel ilişkileriniz: Özellikle erken gençlik yaşlarında özel ilişkilerimiz mutluluğumuzla ve mutsuzluğumuzla doğrudan doğruya etkilidir. Sevildiğinizi, değer gördüğünüzü, ve önemsendiğinizi hissettiğiniz bir ilişki içerisinde olmanız hayatınızda mutluluk için önemli bir misyon üstlenir.
Çeşitli aktivite ve hobiler ile uğraşmamak: İlk maddede insanın sosyal bir varlık olduğuna değinmiştik. Bu sosyalliği perçinlemek için aktivite ve hobiler ile uğraşmak gerekmektedir. Eğer sizi mutlu ve huzurlu hissettirecek bir obiniz yoksa mutsuzluk peşisıra gelir.
Kendini tanımamak: Dünyadaki bütün hislerin kaynağı temelde kendini tanımak ya da tanımamakla ilgilidir. Kimsiniz? Kim olmak istiyorsunuz? ya da hayatınızın ne yönde olmasını istiyorsunuz? Bu sorulara tutarlı ve gerçek cevaplar veremiyorsanız, kendinizi tanımamaktan kaynaklanan bir mutsuzluk içerisinde olmanız kuvvetle muhtemel bir durumdur.
Aile: Bazen mutsuzluklarımızın kaynağı geçmişten gelen ailevi sorunlar olabilir. Öyle ya da böyle, çocukluk yıllarında yaşadığımız olumsuz deneyimler, hayatımızın ileriki bölümlerinde peşimizden gelir. Bu nedenle aile faktörü mutluluk ve mutsuzluğumuzda önemli bir yer kaplar.
Pesimist bakış açısı: “Böyle gelmiş, böyle gider” diyerek, geçmişimizdeki sorunlarımızı geleceğe taşırız. Bu gibi durumlarda mutsuzluk işten bile değildir. Kişinin geçmişe bakarak geleceğindeki sürprizleri görmezden gelmesi kendisine yapacağı en büyük kötülüklerden biridir.
Motivasyon eksikliği: Her insanın kendine has becerikleri vardır. Ancak motivasyon eksikliği nedeniyle bu becerilere bir türlü odaklanamaz. Böylesi bir durumun arkasından mutsuzluk gelir. Zira kişinin yeteneklerine yatırım yapmayıp onları görmezden gelmesi mutsuzluğu besleyen faktörlerden sadece biridir.