DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Müstakil eve zam, kiraya çabuk artış!

14.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Duygu Erdoğan’ın haberine tarafından yeni müşteri koronavirüs (Kovid-19) salgını insanların hayat alanı tercihlerini etkilemeye devam ediyor. Bu kapsamda balkonlu, bahçeli ve müstakil konutlara yönelik talep artışı gayrimenkul piyasasında kendini gösteriyor.

Evde geçirilen zamanın artması, fazladan çalışma alanı arayanların müstakil konutlara olan talebi, bu gayrimenkullerde ayrıca satış, hem de kira fiyatlarını artırdı.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerlendirme platformu Endeksa’nın, koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmeye başladığı 11 Mart öncesi ve ardından gayrimenkul satmak ve kira fiyatlarındaki değişim incelemesine tarafından, gelişen talep ile birlikte müstakil konutlar için satış fiyatı yüzde 25, kira fiyatı ise yüzde 18 yükseldi.

‘Yapı görmeyelim…’

Bütün Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Idare Heyeti Üyesi Sühran Aras, mevcut dönemin gayrimenkul sektörünü büyük bir dönüşüme ittiğini belirtirken, 1+0, 1+1 ve balkonsuz evlerin satışının fazla kuvvet olacağını söyledi.

Bu kapsamda firmaların konut projelerinde önemli bir profil değişimine gideceğini anlatan Aras, “Yoksa satamayacaklar. İnsanlar artık Kovid-19 geçse bile balkonsuz konut istemeyeceğini belirtiyor. ‘Camdan, balkondan bakınca karşıdaki binayı bakmak istemiyorum’ diyorlar” açıklamasını yaptı.

İçi boşsa bakılıyor

Fiyatların yükseliş trendinde olduğunu kaydeden Aras, buna karşın talebin düşmediğini dile getirdi. Aras, “Fiyatın düşeceğini düşünmüyorum çünkü bu bütün dünyanın etkilendiği sağlık durumu kaynaklı bir kriz. Satışlar sürüyor ve hiç zorun yaşamadık. Fiyatlarda bir tık yükseliş bekliyoruz. Konut sahibi ya da kiracı satılık konutta oturuyorsa salgın sebebiyle görünüm yapamıyoruz. İçi manâsız daire satılıyor. Dolayısıyla bunlar azalacak ve bu da fiyatlara yansıyacak” diye konuştu.

‘Tüketici hızlı karar veriyor’

Dekar Inşa Idare Heyeti Başkanı Salih Kuzu, pandemi öncesinde alım süreçlerinin ortalama olarak bir ay sürerken, bu süreçte müşterilerinin daha çabuk karar aldığını gözlemlediklerini söyledi. Kuzu, “Satmak ofislerine gelen misafirlerimiz bu süreçte genelde evlerimizin bahçe başvuru formu detaylarını, zamanında teslim olup olamayacağını ve aidatları öğrenmek istiyorlar” dedi.

Ulaşılabilir fiyata istek

İstanbul’da yataya yayılan eksik katlı ev projeleri için arsa arzının kısıtlılığına yan olarak şehrin çeperlerine içten yayılımın kaçınılmaz olduğunu söyleyen Duygu Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz süreç ile birlikte uzak çalışma modellerinin hayata geçirilmesi ve sürdürülmesi söz konusu olabileceğinden önümüzdeki süreçlerde bu projelerin ulaşım sıkıntılarının daha tolere edilebilir hale geleceği düşünülüyor” diye konuştu.

Şehir Halkı dışı projelerin yoğunlaştığı bölgeler olarak Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Sarıyer ile Beykoz, Şile hattını yaratıcı, İstanbul’un kuzey kesiminde kalan bölgeye de bilhassa sinyâl eden Yılmaz, “Bu bölgelerde yapı edilen villa projelerinin ise; doğaya yakınlıkları, sakin ve nezih bir yaşam tarzı sunmaları, villaların kullanım alanı alternatifleri gibi özelliklerinin ön plana çıktığı görülüyor” dedi.

Yılmaz, Kovid-19 salgınıyla birlikte pazarda ulaşılabilir fiyatlı müstakil evleri içerecek projeler içi istek oluşacağını söyledi.

Avrupa yakası daha pahalı

TSKB Gayrimenkul Değerlendirme ise önceki gün yayınladığı değerlendirmede, bahçeli müstakil ev tipi olarak villaların öne çıktığı, İstanbul’da yaşanan istek artışıyla birlikte fiyatlarda da artışlar görüldüğü belirtildi.

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değer Biçme AŞ Özel Projeler Departmanı Kıdemli Değer Biçme Uzmanı Duygu Yılmaz, İstanbul’un iki yakası aralarında bir karşılaştırma yapıldığında Avrupa yakasında bulunan villa projelerinin Anadolu yakasına tarafından daha yüksek satmak rakamlarına sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, villa tipi konutlarda son üç aylık değer artışıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

Ne dek arttı?

“Avrupa yakasında ortalama yüzde 10 ile yüzde 15 arasında, Anadolu yakasında ise sıradan yüzde 5 ile yüzde 10 aralarında bir  çoğaltma yaşandığı görülüyor. Son zamanlarda bahçeli ev arayışının arttığı söylenmekle birlikte, yapılan satışların salgınla birlikte oluşan belirsizlik ortamında aralıklı gerçekleştiği gözleniyor.

Bahçeli konutlar ile ilgili olarak kiralama işlemlerinin ise daha pozitif artma gösterdiğini anlatmak muhtemel. Talep edilen kira fiyatlarındaki büyüme oranına bakıldığında ise; Avrupa yakasında takriben yüzde 25 ile yüzde 35 arasında, Anadolu yakasında ise yaklaşık yüzde 15 ile yüzde 25 aralıkta bir oranda artma yaşandığı görülüyor. Bu şart da tekrar satılık villa arayışından ziyade kiralık villa arayışının daha pozitif olduğuna göze çarpan ediyor.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.