Mustafa Kahtalı’nın Vefatı ve Sanat Hayatı
Mustafa Kahtalı’nın vefatı ve sanat hayatı, onun eserleri ve mirasıyla Türk sanatına kattığı değerleri keşfedin.
Mustafa Kahtalı’nın Son Dönemi ve Vefatı
Türk Halk Müziği’nin sevilen isimlerinden biri olan Mustafa Kahtalı, halk arasında ‘Kahtalı Mıçe’ olarak biliniyordu. Geçtiğimiz Şubat ayında kendisine ince bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Tedavi süreci için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde yatmak zorunda kalan sanatçının durumu oldukça ciddiydi. Bağırsakları tümörle kaplanan ve karaciğerine metastaz yapan Kahtalı, bu süreçte kemoterapi tedavisi aldı. Aile dostu turizmci Ramazan Aslan, tedavi süresince sanatçının yanında olarak ona moral verdi. Birçok sanatçı arkadaşı, dostları ve hemşehrileri de ona destek olmak için sürekli yanındaydılar.
Gece Saatlerinde Hayatını Kaybetti
Hastanede geçirdiği süre boyunca, hem odası hem de dinlenmek için konakladığı otel, hayranlarının ziyaretleriyle dolup taştı. Yaklaşık 8 ay süren tedavi sürecinin ardından, son 4 ayını Yaşam Vakfı Hastanesi’nde geçiren Kahtalı, bugün sabah saat 03.00 sularında Antalya’da hayatını kaybetti. Cenazesi, memleketi Kahta’da, adını taşıyan kültür merkezinde yapılacak olan törenin ardından, Ulu Camii’nde kılınacak namazla son yolculuğuna uğurlanacak. Ardından Karşıyaka Belediye Mezarlığı’na defnedilecektir.
Hayatı Belgesel Haline Getirildi
57 yıllık sanat yaşamında 19 albüm çıkaran Mustafa Kahtalı, son röportajını 6 ay önce belgesel film yönetmeni Serkan Koç’a verdi. Hayatının dönüm noktalarını ve anılarını paylaşarak, “Bir sanatçı olarak toplumda yer yapmışsan, toplum seni bağrına basmışsa, onun kıymetini bileceksin. Tepeye gelmek kolay, önemli olan orada durmak.” ifadelerini kullanmıştı.
‘Halk Adamı’ Tanımlaması
Hastalığı süresince babasının yanından ayrılmayan seslendirme sanatçısı kızı Venda Altuntaş, “Doğduğu coğrafyanın ve birlikte büyüdüğü halkın ortak sesi olan, mutluluğunu, kederini, sevincini, insana dair ne varsa her şeyi türkülerle aktaran babam, toplumsal hafızanın yaşayan ender isimlerindendi. Büyük ozanların eserlerini cesaretle seslendirerek ‘Halk adamı’ tanımlamasının içerisine adını yazdırmayı başarmıştır. Çok üzgünüz. Sevenlerinin başı sağ olsun.” şeklinde duygularını ifade etti.
Depreme Kahta’da Yakalandı
Kahtalı Mıçe, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depreme, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yakalandı. Bu felakette 100’e yakın akrabasını kaybeden ünlü sanatçı, “Bomba attılar sandım. Dışarıya kendimizi zor attık. Taş üstünde taş kalmamıştı. Kime koşsak evi yıkılmıştı. 100’e yakın akrabamı kaybettim. Yaşadığıma sevinemiyorum. Burası artık Adıyaman değil acıyaman.” sözleriyle yaşadığı travmayı dile getirmişti.
İsmi Konservatuvara Verildi
Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Senatosu, 27 Ağustos 2024 tarihinde Mustafa Kahtalı’nın isminin ADYÜ Devlet Konservatuvarı binasına verilmesini kararlaştırdı. 22 Ekim’de düzenlenen törende ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Kahtalı Mıçe’nin Adıyaman’ın önemli turizm elçilerinden biri olduğunu ve bu büyük sanat insanının değerinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Kahtalı, kendisine gösterilen ilgi ve alakadan ötürü oldukça duygulandığını belirtti.
Kahtalı Mıçe’nin Hayatı ve Sanatı
Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçe, 1951 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde dünyaya geldi. Yörede, Mustafa isminin kısaltması olarak kullanılan ‘Mıçe’ lakabıyla tanınan sanatçı, ilkokulu Kahta Kubilay İlkokulu’nda okudu. Çocukluğunda pamuk tarlalarında çalıştığı için ilkokulu bitirmesi 9 yıl sürdü. Ortaokul diplomasını dışardan sınavlara girerek aldı. 17 yaşından itibaren Kahta’da düğün ve konserlerde türküler söylemeye başladı. 1975-1985 yılları arasında, resmi kayıtlara geçmeyen birçok albüm kaydı yaptı. 1980 ihtilalinden sonra, Kürtçe şarkı söylediği için 1 yıl cezaevinde kaldı. İlk albümü ‘Kara Gözlüm’ü memleketi Adıyaman’da çıkardıktan bir yıl sonra İstanbul’a giderek ‘Gurbet Kuşu’ albümüyle büyük bir şöhret kazandı. Ahmet Sezgin, Nuri Sesigüzel, Mahsuni Şerif ve Sami Kasap gibi sanatçıların eserlerini seslendiren Kahtalı, 1975 yılında evlendiği Hülya hanımdan 2 kız, 2 erkek olmak üzere toplamda 4 çocuğa sahipti. 5 yıl önce mahkeme kararıyla soyadı ‘Aslan’ı ‘Kahtalı’ olarak değiştirdi.
Sanatçının Albümleri ve Yılları
- Kara Gözlüm (1985)
- Gurbet Kuşu (1986)
- Dilek Dağı (1987)
- Dünden Bugüne Gazellerimiz (1988)
- Acı Günlerim (1989)
- Tanımaz Olaydım-Son Günlerde (1991)
- Böyle Olur mu-Nerdesin (1993)
- Şu Gurbetin Garibiyim (1995)
- Dön Babom-Çıkalım Nemrut Dağına (1996)
- Adaklar Ettim-Zelğo Can (1997)
- Damımıza Kar Yağdı (1999)
- Usta ile Çırak (2002)
- Tık Dedi (2003)
- Ben Adamı Gözlerinden Tanırım (Şiirler) (2003)
- Düğünümüz Şen Ola-Mıçe Babo (2006)
- Siz Gidin Biz Geloğ-Komşu Naile (2009)
- Bir Peru Gördüm-Edi Bese (2013)
- Yıllar Sensiz Geçiyor (2016)
- Tencere Dibin Kara (2023)
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber