DOLAR 32,2594
EURO 34,7802
ALTIN 2.413,42
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Muş’ta Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi

17.08.2023
A+
A-

Muş Alparslan Üniversitesi (MAÜ) ev sahipliğinde Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi.

Türkiye’de ilk defa düzenlenen çalıştayda 4 yıldır Malazgirt’te yürütülen çalışmaların kazanımları bilim camiasına sunuldu. ‘Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi’ çerçevesinde online düzenlenen ve savaş alanı arkeolojisi hakkında detaylı bilgi ve deneyimler aktarıldı.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, projenin ciddi bir metodolojik birikim oluşturmayı hedeflediğini dile getirdi. Rektör Alican “Bugün düzenlediğimiz bu çalıştay, hem üniversitemiz bünyesinde yapılması hem de Türkiye’de ilk olması bakımından oldukça önemli. Etkileri son derece büyük olan savaşlarla ile ilgili arkeolojik kanıtlar bulabilmek için teknik ve yöntemler geliştiren savaş alanı arkeolojisi, bilindiği gibi dünyada da yeni bir alandır. Daha kapsayıcı ismiyle çatışma arkeolojisi de denmektedir. Alanın metodolojisi, yapılan çalışmalarla yavaş yavaş oluşmaktadır. Dünyanın önde gelen çatışma arkeolojisi teorisyenlerinin bu konudaki tartışmaları oldukça değerlidir. Ancak her projenin ünik bir yanı olduğu da söylenebilir” dedi.

Savaş alanı arkeolojisinin çalışma ortamının yalnızca çatışmaların gerçekleştirildiği alanlarla sınırlı olmadığını ifade eden Alican, “Karargâhların kuruldukları yerler, cephanelikler, lojistik destek süreçleri, esir kampları gibi yerlerde arkeolojik değerlendirmeler yapılmaktadır. Yakın tarihlerde yaşanan çatışmalar için bunlar görece daha kolaydır. Ancak daha erken dönem savaşları için kanıt bulmak zorlaşır. Dolayısıyla zorlu bir arkeolojik süreç işler. Malazgirt savaş alanı arkeoloji çalışmaları hem savaşın hem de alanın büyüklüğü başta olmak üzere pek çok açıdan zorlu bir proje. Fakat metodolojisi literatürde önemli bir yeri olacaktır. Türkiye’deki pek çok kurum ve üniversite ile ortak projelere imza atmaya hazırlanan üniversitemiz uluslararası ortak projelere de hazırdır ve yurt dışı üniversitelerinin desteklerini beklemektedir” ifadelerini kullandı.

Programa Prof. Dr. Andrew Peterson, Prof. Dr. Reyhan Körpe, Dr. Christopher Lillington-Martin, Dr. Can Aksoy, Dr. Georgios Theotokis ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik katıldı.

Muş’ta Uluslararası Savaş Alanı Arkeoloji Çalıştayı düzenlendi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.