DOLAR 35,3281
EURO 36,4857
ALTIN 3.029,56
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Toplandı: Marmara Denizi İçin Acil Tedbirler Alınmalı

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa karşı acil tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Toplantıda deniz ekosisteminin korunması için öneriler ve çözüm yolları ele alındı.

26.12.2024
A+
A-

(ANKARA) – Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Toplandı

Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Varank, Marmara Denizi’nde müsilaj ihbarlarının artış gösterdiğini vurguladı.

Bakan Varank, şunları söyledi: “Müsilaj afetinin yeniden yaşanmaması için acilen tedbirler almamız gerekiyor.” Bu bağlamda, deniz suyu sıcaklığının artışına neden olan iklim değişikliği ile mücadele etmek, kara kökenli ve gemi kaynaklı kirleticilerin önüne geçmek, biyolojik çeşitliliği izlemek ve iyileştirmek gibi konuların ele alındığını belirtti.

Bakanlık olarak yılda iki kez, eylem planı kapsamında yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilme durumlarını izlediklerini ifade eden Varank, şu bilgileri paylaştı: “Toplam 22 maddenin 19’u tamamlandı, 3’ü ise hâlâ devam ediyor.”

Son günlerde, Marmara Denizi’nin farklı bölgelerinde deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre derinliklerde müsilaj oluşumuna dair bilim insanları ve balıkçılardan birçok ihbar alındığını aktaran Varank, “Hızlı bir şekilde aksiyon almak gerektiğini düşünüyoruz. Bu toplantı, konu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve çözüm yolları geliştirmek amacıyla düzenlendi.” dedi.

Varank, ayrıca şu uyarılarda bulundu: “İleri biyolojik atık su arıtma tesislerinin inşası henüz tamamlanmamış durumda. Gelinen süreçte, ileri arıtma dönüşüm oranı oldukça sınırlı kalmış ve Marmara Denizi’ne deşarj edilen azot-fosfor kirlilik yükünde belirgin bir azalma sağlanamamıştır.”

Yayılı kaynak kirliliğini önlemek amacıyla yapması planlanan yapay sulak alanların da çeşitli fiziki zorluklar nedeniyle hayata geçirilemediğini vurgulayan Varank, “2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinin tekrarlanmaması için gerekli acil tedbirlerin belirlenmesi amacıyla buradayız.” ifadesini kullandı.

Kaynak: ANKA / Güncel Denizcilik, Sağlık, Tarım, Çevre

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.