DOLAR 32,2769
EURO 34,7012
ALTIN 2.412,13
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Muhtemelen son kullanma tarihinin olduğunu bilmediğiniz eşyalar

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında; yastıklar, yataklar, temizlik ürünleri ve koşu ayakkabıları bulunur. Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyaları daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam için aklınızın bir köşesinde bulundurun.

04.12.2023
A+
A-

Son kullanma tarihi denildiğinde akla ilk yiyecek ve içecekler gelir. Ancak sadece gıdaların son kullanma tarihi yoktur. Ev eşyalarının, güzellik malzemelerinin de bir son kullanma tarihi bulunur. Son kullanma tarihi sayesinde bu eşyaların ne kadar bir kullanım ömrü kaldığını ve ne zamandan sonra artık kullanılmayacağını bilebiliriz.

Günlük hayatta sıklıkla kullandığınız ama muhtemelen son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz birçok eşya vardır. Son kullanma tarihi geçmiş bir gıdayı tüketirseniz sağlık açısından size vereceği zarar gibi bu eşyalarında son kullanma tarihinden sonra kullanılmaya devam etmesi bazı problemler doğurabilir.

İşte duyunca şaşıracağınız ve muhtemelen son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar;

SON KULLANMA TARİHİ OLDUĞUNU BİLMEDİĞİNİZ EŞYALAR

  • Diş Fırçası

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyaları arasında aslında çoğu kişi tarafından bilinenlerden bir tanesi diş fırçalarıdır. Uzman diş hekimlerine göre manuel ya da elektrikli diş fırçası başlıklarını üç ayda bir değiştirmek gerekir.

Eğer diş fırçanız çok fazla kullanıma bağlı yıpranmışsa ya da bağışıklık sisteminizi tehdit eden bir hastalıktan çıkmışsanız diş fırçasını hemen değiştirmelisiniz.

  • Yastıklar

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında yastıklarda bulunuyor. Uyku uzmanlarına göre yastıklar her iki ila üç yıl arasında mutlaka değiştirilmeli ve üç ayda bir yıkanmalıdır. Yastıkların son kullanma tarihlerinin olmasının sebebi kullandıkça şekillerini kaybetmeleri ve boyun ağrısına sebep olmalarıdır.

Uyku uzmanlarına göre; eskimiş ve yıkanmamış bir yastık, kendi ağırlığının %10’u kadar ölü deri, kir ve toz akarları biriktirebilir. Bu kalıntılar da alerjiyi tetiklemektedir.

  • Bulaşık Süngeri

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında sıklıkla kullandığımız bulaşık süngerleri de yer alıyor. Bulaşık süngerleri su ile sürekli temas halinde olduğu için hızla mantar ve küf üretmeye meyillidir. Bu zararlı organizmalar bulaşık yıkama sırasında temizlediğinizi düşündüğünüz eşyalara bulaşarak sağlığınızı tehdit edebilir.

Bulaşık süngerlerini her ay düzenli olarak değiştirmelisiniz. Eğer çok bulaşık yıkayan biriyseniz bu süreyi 2 haftada bire düşürebilirsiniz. Bulaşık süngerlerinin zararlarını tam anlamıyla ortadan kaldırmak için kabak lifi, keten bulaşık bezleri ya da ahşap temizleme fırçalarını alternatif olarak kullanabilirsiniz.

  • Temizlik Ürünleri

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında ev temizliğinde kullanılan temizlik ürünleri de karşımıza çıkıyor. Lavabo temizleyici ve yüzey temizleyici gibi içerisinde kimyasal barındıran temizlik malzemeleri üç ayda bir değiştirilmesi gerekir.

Temizlik ürünleri üç ay içerisinde değiştirilmezse kötü bir durum yaşanmaz ancak ürünlerin içerisindeki kimyasallar belli bir süre sonra parçalanmaya başlar ve eskisi kadar etkili bir temizlik sunmaz.

  • Koşu Ayakkabıları

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında uzun zamanlar giymeye alışık olduğumuz koşu ayakkabıları da yer alıyor. Koşu ayakkabıları düzenli olarak kullanıldığında zamanla yıpranmaya başlar ve 300 mil yol kat ettikten sonra tabanında bulunan petleri bozulmaya başlar. Bu bozulmada kullanım sırasında eklemlerinizin strese girmesine ve zarar görmesine sebep olabilir.

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalardan biri olan koşu ayakkabılarının ömrü ise sık kullanımda bir yıldır.

  • Yatak

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında duyunca şaşıracağınız bir diğer şey ise yataklardır. Uyku uzmanlarına göre her sekiz yılda bir yataklar değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen yataklar zaman içerisinde konforunu kaybederek bel, boyun ve sırt ağrısına sebep olur.

  • Teflon Tavalar

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında mutfakların vazgeçilmezlerinden birisi olan teflon tavalar da bulunuyor. Teflon tavalar üç ila beş yıl arasında değiştirilmesi gerekir. Çizilen ve eskiyen teflon tavalar zehirli bileşikler açığa çıkararak bunun yemeğinize geçmesine sebep olur.

  • Parfüm

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında bir kişisel bakım ürünü olan parfümler yer alıyor. Parfümler açıldıktan sonra yaklaşık üç yıl raf ömrü bulunur. Üç yılın sonunda parfümler eski kalıcılığını ve keskin kokusunu kaybetmeye başlayacaktır.

  • Un

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında mutfak malzemelerinden biri olan un yer alıyor. Un genellikle paketinden çıkarılarak un kabına konur ve lazım oldukça kullanılır. Eğer belirgin bir şekilde bozulduğu anlaşılmadıkça kullanılabileceği düşünülür.

Aslında bilinenin aksine unun da bir son kullanma tarihi vardır. Açık pakette bir un yalnızca 6 ila 12 ay arasında dayanır ve sonrasında özelliklerini kaybeder.

  • Toz Bebek Maması

Son kullanma tarihi olduğunu bilmediğiniz eşyalar arasında undan sonra yine bir gıda maddesi yer alıyor. Toz bebek mamaları da bildiğiniz üzere paket üzerinde bir son kullanma tarihi bulundurur. Ancak bu son kullanma tarihi o paketin açılmamış hali için geçerlidir.

Toz bebek mamaları açıldıktan sonra yaklaşık 1 ay kadar dayanır ve bu süre içerisinde kullanmanız gerekir. Bu yüzden çoğu bebek maması paketinde açtığınız tarihi unutmamanız için paket açılım tarihini yazacağınız bir alan bulunur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.