DOLAR 32,3718
EURO 34,6936
ALTIN 2.392,15
BIST 10.179,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

“Moleküler Bilimlerde Bilgisayar Metotları” konulu çalıştay düzenlendi

05.03.2020
A+
A-

Welcome Sanger Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nden gelen uluslararası eğitmenlerin yanı sıra Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyelerinin de deneyimlerini paylaştığı uygulamalı çalıştayda, moleküler ve tıbbi bilimlerle uğraşan akademisyen, araştırmacı ve öğrenciler bir araya geldi.

Biyoenformatik alanının temelini oluşturan yazılım sistemlerinin birebir uygulamalı olarak anlatıldığı çalıştayda, günümüzde genetik, mikrobiyoloji gibi birçok bilim dalında hem araştırma hem de tanı amacı için kullanılan en son teknoloji ‘Next-Generation Sequencing’ (yeni nesil dizileme) yönteminin prensipleri ve uygulamaları katılımcılarla paylaşıldı.

Tek hücreden DNA ve RNA dizilim yöntemleri üzerinde duruldu

Welcome Sanger Enstitüsü’nden Dr. Raheleh Rahbari,RNA, tek hücre dizileme yöntemleri ve transkriptom analizleriyle ilgili olarak yaptığı sunumlarda günümüzde son teknoloji olarak değerlendirilen tek hücreden DNA ve RNA dizileme yöntemlerini ve uygulamalarını aktardı.   Ayrıca, kanser genomiğinde karşılaşılan genetik varyasyonların tespitinin önemini hem araştırmada hem de tanıda kullanılabilecek farklı yöntemleri detaylı bir şekilde açıkladı.

Yine aynı enstitüden Sean Laidlaw ise, biyoenformatik alanında sıkça faydalanılan ‘Linux’ yazılım sistemlerinin kullanımı, tek hücre dizileme uygulamalarını ve varyasyon tespitinin nasıl yapıldığını gösterdi.

Biyoenformatik analizler ve yazılım sistemlerinin kullanımına değinildi

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Pierpaolo Maisano Delser, biyoenformatik analizlerin temeli, veri analizi ve kalite kontrol sistemleri, biyoenformatik ‘R’ yazılım sisteminin kullanımıyla ilgili sunumlar yaptı.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şeref Gül ise, tespit edilen genetik varyantlar kullanılarak in silico protein homolji model uygulamalarını ve analizini gerçek olgulardan oluşan interaktif bir çalışmayla sundu.

Epigenetiğin biyoefnormatikte kullanılması konuşuldu

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rasime Kalkan da, epigenetiğin biyoenformatikte temel bilimlerden tanıya giden yolda nasıl kullanılabileceğini ve bu bilgiler ile epigenetik işaretçilerin nasıl kanser tedavisinde kullanılabileceğini anlattı.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü araştırıcısı Dr. Berna Uzun da, sağlıkta çok kriterli karar verme teori uygulamalarını anlattı. Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin de, çok kriterli karar verme teorilerinin sağlıkta farklı alanlarda uygulamalarını örneklemelerle gösterdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.