Mızraktan Baruta: 5 bin Yıllık Tarih Esintisi Çorum’da Ziyaretçilere Açıldı
Mızraktan Baruta: 5 bin yıllık tarih esintisi Çorum’da ziyaretçileri ağırlıyor. Ziyaret edin, geçmişin izlerini keşfedin.
Çorum Müzesi’nde düzenlenen sergi, yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait mızrak uçlarından Osmanlı dönemi silahlarına uzanan geniş bir koleksiyonu ziyaretçilerle buluşturuyor. Müzeler Haftası kapsamında açılan bu sergide toplam 72 tarihi eser görücüye çıktı ve serginin amacı, geçmiş ile günümüz arasında kurulan kültürel köprüleri somut örneklerle sunmak olarak özetleniyor.
Çorum Müze Müdürü Metin Çakar’ın konuşması, müzelerin yalnızca geçmişin mirasını korumakla sınırlı kalmayıp, farklı medeniyetler arasında iletişimi güçlendiren dinamik kurumlar olduğuna vurgu yapıyor. Her bir eser, tarih boyunca farklı kimlikleri ve değerleri nasıl taşıdığını gösteren birer öğe olarak öne çıkıyor. Çakar ayrıca mirasın korunmasının ötesinde onun anlamlandırılması, paylaşılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.
Arkeolog Mücahit Çördük ise serginin sunumunu yaparak, sergide daha önce gün yüzüne çıkmamış olan 72 eserin ziyaretçilerle buluştuğunu kaydetti. Eserler Eski Tunç Çağı ile Geç Osmanlı dönemine uzanan bir aralığı kapsıyor; günümüze dek uzanan çok sayıda silah, mızrak uçları, taş baltalar ve ok uçları gibi objeler sergileniyor.
Çördük, eserlerin Eskiyapar, Alacahöyük, Şapinuva ve Hattuşa gibi kazılardan çıkartıldığını, bazı parçaların ise farklı bölgelerden Çorum Müzesi’ne getirildiğini ifade etti. Sergi, 6 Haziran’a kadar ziyarete açık olacak.
Not: Açılışa katılan yetkililer arasında Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Özüyağlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ile Müze Müdürü Metin Çakar yer alırken, törende kurdeleyi birlikte kestiler.