MİT’ten 1935 Tarihli İstihbarat Raporu Yayını
MİT’in 1935 tarihli istihbarat raporu, dönemin siyasi ve sosyal dinamiklerini gözler önüne seriyor. Bu yayın, tarihi belgeler ışığında Türkiye’nin o dönemki istihbarat stratejilerini anlamak için önemli bir kaynak niteliğinde.
MİT’ten Tarihi Bir İstihbarat Raporu Yayını
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1935 tarihli bir istihbarat raporunu resmi internet sayfasında yayımlayarak tarihi bir bilgiye ışık tuttu. Bu rapor, Times Muhabiri Walter Collins’in, faaliyetleri Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MAH) tarafından denetlenen bir muhabirle olan bağlantısını ortaya koyuyor.
MİT’in resmi internet sitesindeki “Özel Koleksiyon” sekmesi altında bulunan “belgeler” kısmında yayımlanan bu yeni belge, 2 Şubat 1935 tarihli bir istihbarat raporunu içeriyor. Raporda, Collins’in MAH adına çalıştığına dair önemli bilgiler yer alıyor.
Söz konusu raporda yer alan ifadelerden bazıları şu şekildedir:
- Kollins’in İstanbul’a Dönüşü: “Kollins, 28 Ocak 1935’te İstanbul’a dönmüştür.”
- Görüşmeler: “Buradan gazete muharrirlerinden Bay Nurettin’le görüşmüş ve Ankara muhabiri olarak angaje etmiştir.”
- İletişim Detayları: “Bay Nurettin, Kollins için yazacağı telgrafları ve ondan alacağı direktifleri bize gösterecektir.”
- İsim Değişiklikleri: “İlk verdiği talimatta, Atatürk yerine Robertson, İsmet İnönü yerine Smith, Mareşal Fevzi yerine Brown adlarını kullanmasını söylemiştir.”
- Temas Takibi: “Kendisi bulunmadığı zaman yerine Canut bakacağı ve kendi adresinin Fındıklı-Exelsior oteli olduğunu söylemiştir.”
Rapor, Walter Collins’in Ankara ile olan muhabere ve temaslarının izlenmesi amacıyla Bay Nurettin ile temasa geçilerek takip edilmesini ve bildirilmesini talep etmektedir. Bu belge, dönemin siyasi ve gazetecilik faaliyetleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.