Miraç Kandili: Önemi, İbadetler ve Kaza Namazı
Miraç Kandili’nin önemi, bu özel gecede yapılan ibadetler ve kaza namazının anlamı hakkında bilgi edinin. İslam inancında önemli bir yere sahip olan bu geceyi nasıl değerlendirebileceğinizi keşfedin.
Miraç Kandili Hakkında Bilgiler
Bugünün ne kandili olduğu merak ediliyor. İnternette “Bugün ne kandili?” ve “26 Ocak Pazar günü hangi kandil?” gibi sorular sıkça araştırılıyor. Bu özel gün, Miraç Kandili olarak idrak ediliyor. Peki, bu mübarek günde hangi ibadetler yapılmalı? Kaza namazı kılınabilir mi ve niyet nasıl edilir? Miraç Kandili’nin önemi nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtları ve daha fazlası bu yazıda yer alıyor…
Miraç Gecesi Neler Oldu?
Hz. Muhammed’in (s.a.v) miraca yükseldiği geceyi simgeleyen Miraç Kandili, Receb ayının 27. gecesinde kutlanmaktadır. Hadis kaynaklarına göre, Miraç’ta Peygamberimize 50 vakit olarak bildirilen namaz, Hz. Musa’nın bu vaktin insanlara ağır geleceği yönündeki uyarıları üzerine Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Allah’tan namazı hafifletmesini istemesiyle beş vakite indirilmiştir.
Bugün Hangi Kandil?
“26 Ocak Pazar günü hangi kandil?” sorusu birçok kişi tarafından araştırılıyor. Her yıl hicri ve miladi takvim arasındaki fark nedeniyle kandil günleri değişiklik göstermektedir.
Miraç Kandili’nde Hangi İbadetler Yapılmalı?
Miraç Kandili için özel bir ibadet olmamakla birlikte, bu gecenin gündüzünü ve gecesini ibadetle geçirmenin faziletli olduğu bilinmektedir. Alimlerin tavsiyesine göre, nafile namaz kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, tövbe ve istiğfar etmek ile dua etmek bu gecede yapılması gereken önemli ibadetlerdendir.
Miraç Gecesinin Önemi (Diyanet)
Miraç gecesi, Receb ayının yirmi yedinci gecesinde anılmaktadır. Bu gecede Hz. Peygamber (s.a.v), Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ’ya götürülmüş (el-İsrâ, 17/1) ve ardından miraca yükseltilmiştir. Beş vakit namaz bu gece farz kılınmıştır. (Buhârî, Salât, 1 [349]) Ayrıca, Allah’a şirk koşulmadığı sürece ümmetin günahlarının bağışlanacağı müjdesi de Miraç’ta verilmiştir. (Müslim, Îmân, 279) “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti de bu gece inmiştir. (D.İ.B)
Miraç Kandili’nde Kaza Namazı Kılınır mı?
Geçmişte kılınmamış namazları en kısa zamanda kılmak büyük önem taşımaktadır. Alimlere göre, başka işle meşgul olmak veya farz dışındaki ibadetleri yapmak yerine kaza namazlarını kılmak önceliklidir.
- Sabah namazının kazası için; 2 rekat farz kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk sabah namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son sabah namazını kılmaya.”
- Öğle namazının kazası için 4 rekat farz kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk öğle namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son öğle namazını kılmaya.”
- İkindi namazının kazası için 4 rekat farz kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk ikindi namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son ikindi namazını kılmaya.”
- Akşam namazının kazası için 3 rekat farz kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk akşam namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son akşam namazını kılmaya.”
- Yatsı namazının kazası için 4 rekat farz kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk yatsı namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son yatsı namazını kılmaya.”
- Vitir namazının kazası için 3 rekat aynen kılınır. Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk vitir namazını kılmaya.” veya “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım son vitir namazını kılmaya.”