DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Minik farenin 90 yıllık kükreyişi

25.11.2018
A+
A-

Mickey Mouse figürü, çocuklukla beraber otomatik olarak gelen, genetik hafızaya işlenmiş bir kod gibi. Disney’in, sinema tarihinde altında imzası bulunan tüm prodüksiyonlara ait orijinal çizim, kayıt ve karakter maketlerinin muhafaza edildiği arşiv binasıysa haliyle dünyanın çocukluk hafızası. Bu binanın kasalarında, kütüphanesinde, çizim odalarında gezinirken hangi döneme, kültüre ve ikona rastlayacağınızı kestirmek zor. Warhol’dan Kennedy’ye, Ortadoğu çöllerinden Alaska’ya, uzay çağından Mısırlılara uzanan bir tur bu. İşte kasadan çıkanlar…

İlk ‘lisanslı ürün’ün hikâyesi
Bugün her birinin satışı ve lisans değeri milyonlarca doları bulan ürünlerin ortaya çıkış hikâyeleri çok ‘insani’. Misal: 1929 sonlarında, Mickey Mouse hayranı bir adam, Walt Disney’i kaldığı otelin lobisinde yakalıyor. Üzerinde Mickey’nin olduğu kalem kutuları üretmek için Disney’den izin istiyor ve karşılığında, bu hakkı satın almak için 300 dolar ödemeyi talep ediyor. Paraya ihtiyacı olan Disney, tereddüt etmeden kabul ediyor ve böylece tarihteki ilk lisanslı ürün anlaşması yapılmış oluyor. Tarihteki en ünlü Mickey ürünlerinden biri ise 1933’te Ingersoll’un piyasaya sürdüğü Mickey’nin kollarının akreple yelkovanı gösterdiği kol saatleri.

Donald Duck’la Kapalıçarşı’da esnaflık

Minik farenin 90 yıllık kükreyişi

Disney Channel’da yayımlanan ‘Mickey Kısaları’ kapsamında 2016’da ‘İstanbul’ özel bölümü de çekilmiş. Kapalıçarşı’da geçen bu bölüm, aynı zamanda Disney’in Türkiye’yi konu alan ilk çizgi filmi. Disney Channel Türkiye’nin YouTube kanalından izleyebileceğiniz bölümde, çarşı esnafından bıyıklı Donald Duck nazar boncuğu, Mickey Mouse ise elleriyle hazırladığı Türk lokumlarını satma derdinde.

class=’cf’>

Minik farenin 90 yıllık kükreyişi

Walt Disney’in 1928’de, henüz 26 yaşında kalemi titrek bir çizerken, iş bulma umuduyla New York’tan Kaliforniya’ya doğru çıktığı tren yolculuğunda, kendine yol arkadaşı olsun diye karaladığı minik fare karikatürü, bugün dünya üzerinde en bilindik siluet olma özelliğine sahip. Kütüphanesini karıştırırken, yıllar içinde popülerliğini nasıl milyonlara katladığına ve her dönemin ‘faresi’ olabildiğine dair bir makaleye denk geliyorum. Disney, kalıcılık sırrını şöyle açıklıyor:
İnsanlara içlerindeki iyimserliği ve umudu hatırlatacak bir şey yap.
Tüm derdini ve hayallerini her zaman, anlatabileceğin en basit formda aktarmayı dene. Emin ol, her cümlenin ve her çizimin daha basiti vardır. Ne kadar basit, o kadar kalıcı.
Ne yaparsan yap, çocuklardan bir şey kapmaya bak.

Minik farenin 90 yıllık kükreyişi

Onun 90 yaşını moda dünyası da kutluyor. ‘Chaos’ dergisinin kapak kızı Gigi Hadid ve ikonik top model Kate Moss, çeşitli çekimlerle Mickey’ye hayranlıklarını belirten isimlerden…

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.