DOLAR 32,2657
EURO 34,7162
ALTIN 2.401,14
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Minibüste vergi uzatmaya son!

16.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Aykut Yılmaz’ın haberine kadar Bakanlığın internet sitesinden yayımladığı rehberlerde, “Madenler, pabuç ve çantacılar, bakkallar, büfe-kantin ve bayiler, kasap-manav-kuruyemişçi-balıkçılar, konfeksiyon- giyim mağazaları-tuhafiyeler, kuyumcu-bijuteri-saatçi ve optikçiler, minibüsler, pazar yerleri, şantiyeler, terzi-pabuç tadilat işletmeleri ve kuru temizlemeciler, kitap ve kırtasiye mağazaları ile oyuncak mağazalarında” alınacak tedbirler ve uyulacak kurallar detaylı şekilde anlatıldı.

Söz konusu rehberlere kadar, maske kullanımı, el dezenfeksiyonu, sosyal uzaklık kuralı, kovid-19 semptomu belirten personelin izolasyonu, ürünleri deneme süresinin kısa tutulması, temassız ödemeye önem verilmesi gibi hayatın her alanında yeni sıradan haline gelen kuralların yanı sıra söz konusu 13 alana özgü şu tedbirler geçerli olacak:

Uzatma yok

Minibüslerde “Şu ücreti uzatır mısın?” devri sona erecek. Her müşteri ücretini kendisi verip, para üstünü kendisi alacak. Şoförler, bireysel hijyen kurallarına uygun hareket edecek ve mutlaka maske kullanacak. Minibüslerde bir kişilik koltuklara 1, 2 şahsiyet koltuklara 1, 4 kişilik koltuklara 3 birey oturacak şekilde gezgin alınabilecek. Her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde alkol bazlı el antiseptiği veya yüzde 70’lik içki içeren kolonya bulundurulacak. Seyahat her tarafında maske çıkarılmayacak. Zorunlu olmadıkça su dahil içecek ve gıda tüketilemeyecek. Klimanın iç hava sirkülasyon düğmesi kapalı olacak.

Optik için randevu

Kuyumcu, bijuteri, saatçi ve optikçilerde, tip ile 1 metre sosyal mesafenin sağlanamadığı takı, gözlük veya aksesuar takılmasına yardım etme gibi durumlarda çalışanlar tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu kullanılacak. Bu işyerlerine 4 metrekareye 1 birey olacak şekilde müşteri alınacak. Müşteriler tek başlarına içeriye girecek ve eşlik eden öteki kişiler dışarıya duracak. Denenen mahsul alınmıyorsa bu ürün içki veya sabunlu suyla silinecek. Tip gereksinimleri mümkün olduğunca telefon ve internet üzerinden karşılanacak ülkü getirilecek. Optikçiler için randevulu sisteme geçilecek.

Oyuncak mağazalarına maskesiz ve maskeyi uygun kullanmayan alıcı alınmayacak. Bisiklet, akülü otomobil gibi ürünleri müşterilerin denemesi durumunda, dezenfektanlı bezle silinecek. Herif kadar incelenip alınmayan raf ürünleri, muhtemel olduğu değin rafın en altına veya arkasına yerleştirilecek. Mağazalarda çocuklar için bulunan oyun-ağırlama makineleri varsa kapatılacak, çocukların dikkatini dağıtmaması açısından üzeri örtülecek.

Kitap karıştırma değil

Kitapçılar ve kırtasiyelerde müşteriler muhtemel olduğu kadar kısa zaman duracak. Kitap reyonları aralarında sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde dolaşılmayacak. Kitaplar karıştırılmayacak. Müşterinin istediği kitapları tezgâhtarlar getirecek. Müşterilerin analiz amacı ile el temasının yoğun olduğu dayanıklı ürünlere belirtilmiş periyotlarla yüzde 70 alkol içeren dezenfektan spreyle püskürtülerek dezenfeksiyonu sağlanacak.

Terziye iğne şartı

Terzi, kunduracı ve kuru temizlemeciler için hazırlanan rehbere tarafından, ölçü alırken ya da prova yaparken 1 metrelik sosyal mesafe sağlanamayacağından tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanılacak. İğne ve öteki aletler ağza götürülmeyecek. Terzi ve kundura tadilat iş yerlerinde teslim alınan ürünler minimum bir gün bekletildikten sonra işleme emrindeki tutulacak.

Konfeksiyon, giyim mağazaları ve tuhafiyelerde çalışan personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak. Test kabinleri muhtemel olduğu değin kullanılmayacak. İçeride durma süresi 10 dakika ile sınırlandırılacak. Her müşteriden sonra kabin havalandırılarak sık kullanılan yüzeyler temizlenecek. Kabinler kullanılmadığı zamanlarda havalandırılacak.

Gerekli haller dışarıda şantiyelerde görevli olmayan şahısların çalışma alanlarına alınması engellenecek. Bulaş riskini artırabilecek parmak izi okutulması gibi sistemler geçici süreyle kullanılmayacak. Görüşme ve eğitimler salgın bitene dek ertelenecek. Temaslı takibinin basit yapılabilmesi için; yemek yemek saatleri gruplara tarafından belirlenecek, aynı şahısların aynı masada yemek yemek yemeleri sağlanacak.

Kerataya temizleme

Kundura ve çanta satışı yapan esnafa yönelik hazırlanan rehbere kadar ise, her müşterinin ellerini dezenfekte etmesi sağlanacak. Personel müşterilerle benzer ürünlere dokunacağı için, her müşteriden sonradan eller temizlenecek. Herif ile pabuç, çanta denemesine yardım etme gibi 1 metreden daha yakın durumlarda maske ve yüz koruyucu kullanılacak. Kundura denemede kullanılan kolaylaştırıcı aparat (kerata) her müşteriden daha sonra yüzde 70’lik içki ya da 1/100 çamaşır suyu içeren bezle silinerek dezenfekte edilecek.

4 metrekareye 1 kişi

Pazar yerlerinin bütün giriş ve çıkışları teftiş altına alınacak. Maskelerin dürüst şekilde kullanılması (çene ve burunu kapatacak şekilde) sağlanacak. Satıcılar ve müşteriler dâhil kişi sayısı her 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. Görevlinin sayması veya turnike benzeri sistemler konulması yoluyla maksimum alıcı sayısının aşılmaması sağlanacak. Pazar yerlerinin tüm girişlerinde ve her tezgâhta el antiseptiği (kolonya vb.) bulundurulacak. Tezgâhsız, yerde satmak  yapılmayacak.

Bahisler haricen

Büfe, kantin ve bayilerde ürünler personel tarafından müşteriye verilecek. Iddia bayilerinde iddia doldurma işlemi dış mekanda yapılacak, müşterek uygulama amacı ile kalem, kitapçık vb. materyal bulundurulmayacak.

Kasap-manavda da randevu

Kasap, manav, kuruyemişçi, balıkçı ve öteki yiyecek satış yerlerinde, herif gereksinimleri olası olduğunca randevulu ya da telefon ve internet üzerinden karşılanacak hale getirilecek. Et ve et ürünleri, paketlenmemiş gıda maddeleri satışında çalışan personel eldiven kullanılacak. Eldiven yiyecek dışındaki nesnelere değmeyecek. Gıda satış yerlerindeki alıcı oturma alanları olmayacak. Klimalar dıştan yüzde 100 temiz hava alacak modda çalıştırılacak, fan hızı düşük tutulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.