DOLAR 32,2944
EURO 34,6289
ALTIN 2.412,06
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Milli Muharip Uçak KAAN’ın Kokpitinin Kapağını Tutan Şeyin “Paspas Sapı” Olduğu İddia Edildi: Peki Bu Doğru mu?

08.05.2023
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde, TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak’ın (MMU) isminin ne olacağı belli olmuştu. Yapay zekâ desteği gibi bazı dikkat çeken özelliklere sahip olan uçağa “KAAN” ismi verilmişti. Uçağın, Aralık 2023’te ilk uçuşunu yapacağı belirtilirken TSK envanterine ise 2028 yılında gireceği belirtilmişti.

KAAN, 1 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtılmıştı. Erdoğan, TUSAŞ tesislerinde gerçekleşen tören sonrasında ise uçağın kokpitine oturmuştu. İşte bu sırada çekilen bir fotoğraf, sosyal medyada gündem oldu.

Kokpit kapağının paspas sapıyla tutulduğu iddia edildi

Sosyal medyada dolaşan fotoğrafta, uçağın kokpit kapağının bir çubukla tutulduğu görülebiliyor. Birçok kullanıcı, bu çubuğun bir “paspas sapı” olduğunu iddia ederek paylaşımlar yapmaya başladı. Ancak Teyit.org tarafından paylaşılan bir rapor, bunun gerçek olmadığını gösterdi.

Teyit’in incelemesi, paspas sapı olduğu söylenen şeyin tedbir için kullanılan bir demir çubuk olduğunu gösterdi

Teyit’in raporuna göre fotoğrafta görülen metal çubuk, “hold open rod” olarak adlandırılıyor ve havacılıkta büyük ve ağır cisimlerin kapılarını tutmak için kullanılıyor. Bir güvenlik önlemi olan bu çubuğun, genellikle askeri araçlarda kullanıldığı da belirtiliyor. Bu da gündem olan görseldeki şeyin paspas sapı yerine kazaları önlemek için yerleştirilen bu tarz bir demir çubuk olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Teyit, savunma sanayii konusunda deneyimli insanlara ulaşarak da durumu doğruladığını belirtti. Buna göre, bu durumda olduğu gibi uçağın kanopisinin uzun süre açık kalması gereken durumlarda tedbir için bu hidrolik kolun tercih edilebiliyor.

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.