DOLAR 32,3021
EURO 34,8003
ALTIN 2.412,77
BIST 10.228,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

31.03.2021
A+
A-

Mide şişkinliği insanı çok rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Yemek yedikten sonra böyle bir şişkinlik sorunu yaşıyorsanız, aslında çözümü basit bir takım değişiklikler olabilir. Peki mide şişkinliğine ne iyi gelir?

Cinsiyette mide şişkinliği konusunda önemli bir faktördür. Kadınların, erkeklerden yüzde 19 daha fazla şişkinlik yaşadığı yapılan bazı araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.  

Bazı besinleri yiyerek bazı yemek alışkanlığınızı değiştirerek de bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. İşte o kazanması gereken alışkanlıklar; 

ŞEKERİ SINIRLANDIRABİLİRSİNİZ

Süt ürünlerinden alınan laktoz ve meyveden alınan  fruktoz çeşitli şişkinliğe neden olmaktadır. Bu yiyecekler size rahatsızlık veriyorsa bunlardan uzak durmalısınız. Yaş ilerleyince şeker zor sindirilmeye başlanır. Laktoz intoleransı bunlardan en yaygınıdır. 

Sindirilmemiş laktoz, bakterilerin onu parçalayıp gaz ve su çıkardığı kolona doğru hareket etmesine neden olur. Bu gaz ve su birikmesi daha sonra şişkinliğe, mide kramplarına ve ishale neden olur. 

LİF ALIMINI ARTTIRABİLİRSİNİZ 

Lif tüketimi önemli bir husustur. Şişkinliği tam buğday ekmeği, baklagiller, meyveler ve sebzeler azaltmaya yardımcı olur. Uzmanlar günde 25 ila 30 gram lif tüketimi öneriyor. Eğer fazla lif tüketimine alışkın değilseniz bunu yavaş yavaş yapabilirsiniz. 

Bir başka konu ise bazı lif bakımından zengin yiyecekleri yeme konusunda dikkatli olmalısınız, çünkü bazıları şişkinlik ve kramp oluşmasına neden de olabilir. Bu yiyecekler arasında brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve fasulye yer almaktadır. 

NANE TÜKETEBİLİRSİNİZ

Nane çayı şişkinliğe iyi gelen besinlerden biridir. Nane, mide kaslarını gevşeterek hazımsızlığın ortadan kalkmasına neden olur ve tüketilen yiyeceklerin midede daha hızlı hareket etmesine yardımcı olur. 

TUZLU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Günlük alınan sodyumun yüzde 70’inden fazlası önceden paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardan geliyor. Sodyum içeriği yüksek yiyecekler tuz ve su tutulmasına neden olabilir ve 2019 yılında yapılan bir araştırmada, yüksek sodyumlu diyetlerin daha fazla şişkinliğe neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenle aşırı su tutma ve şişkinliği önlemek için tuzlu gıdalardan kaçınmak da önem arz etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.