DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 23°C
Per 23°C

Mide balonu ve botoksu kimlere uygulanmalı?

25.05.2020
A+
A-

Mide balonu tedavisi; aşırı kilolardan kurtulmak için yeme alışkanlığını başkalaştırmak ve mekanik olarak doygunluk duygusal saptamak amacıyla uygulanır. Bilhassa ameliyat riski olan obez hastalarda, ameliyat çekincesi olan obez kişilerde, seri kilo kaybı gerektiren ivedi durumlarda, geçici şişmanlık tedavisi gerektiren durumlarda, aşırı obez hastaların obezite ameliyatı öncesi ve cerrahi riskleri azaltmak için uygun bir obezite çare yöntemidir.

Bu işlem herhangi bir cerrahi gerektirmez ve “günübirlik cerrahi” şartlarında yapılır. Yani herhangi bir ameliyat laf konusu değildir. İşlem süresi sıradan 30 dakikadır. Mide balonu tedavisi sedasyon denilen hafif uyku hali aşağı veya genel anestezi aşağıda uygulanabilmektedir. Mide balonu, mikropsuz serum fizyolojik (tuzlu su) ile dolu yumuşak, iyi tolere edilen bir silikondan oluşmaktadır. İçi batmış mide balonu tokluk hissinin oluşmasını sağlar. Genel Olarak sedasyon aşağıda uygulanan balon, 6 ay sonra mideden çıkartılır. İşlem sonrasında hastalar hemencecik eve gidebilmektedir.

Mide botoksu tedavisi

Mide botoksu tedavisi ise ceset kitle indeksi 35’in altında olan, diyet ve egzersizle kilo veremeyen, fazla kilo sebebiyle dağıtılmış afiyet sorunu yaşamış kişiler için uygundur. Prosedür için hastanın özellikle mide ilk önce olmak üzere genel sağlığının uygun olması gerekir.

Ameliyatsız teknik olarak uygulanan mide botoksu işleminde, endoskopik yöntemle midenin açıklanmış bölgelerine botulinum toksini enjekte edilir. Endoskopi ile midenin çıkış bölümündeki bazı noktalar ve midedeki bir takım kaslar geçici olarak felç olur, yiyecek tahliyesi geciktirilir, doygunluk şehvetli uzatılabilir. Hem botoks özlem hissine niçin olan grelin hormonunu da baskılar ve özlem duygusal yoklama altına alınabilir.

Operasyon endoskopik yöntemle ile hastanın mide kaslarını 4 ila 8 ay boyunca nötralize eder, iştahı azaltır ve besinlerin midede daha uzun zaman tutması sağlanır. Tedavi sızısız bir işlemdir ve takriben 15 ila 20 dakika içinde süratli ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. İşlem endoskopik olarak yani ağızdan girilerek klinik ortamda yapılır. Hasta işlemden takriben 30 dakika sonra taburcu edilebilir.

Mide balonu ve botoksu kimlere uygulanmalı

Prof. Dr. Kamil Gülpınar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.