DOLAR 32,3697
EURO 34,9552
ALTIN 2.325,66
BIST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Mevsimsel Alerji ile Covid-19’u Birbirinden Ayıran Farklar

13.09.2020
A+
A-

Sonbahar aylarında birçok kişinin ‘Grip miyim Covid-19 mu’, ‘Alerjiye mi yakalandım yoksa koronavirüse mi?’ gibi endişelere kapılacağına işaret eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, koronavirüs ile bu aylarda görülmeye başlayan mevsimsel alerji arasındaki farkları anlattı.

ORTAK BELİRTİLERİ FAZLA

Mevsimsel alerjik rinit, burnun mevsimsel faktörlere, polenlere, havadaki nem ve sıcaklık değişiklerine bağlı olarak gelişebilen aşırı hassasiyetidir. Mevsimsel alerjik rinit burun etlerinin şişmesine, burun tıkanıklığına, geniz akıntısına, burunda kaşıntıya, geniz akıntısına bağlı olarak sürekli boğaz temizleme hissine ve gıcık şeklinde öksürük görülmesine neden olur.

SOLUNUM SIKINTISI

Koronavirüs enfeksiyonunda da üst solunum yolu enfeksiyonlarının ortak belirtilerinden biri olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülebilirken; ateş, yaygın vücut kırgınlığı, koku ve tat almada sorun, solunum sıkıntısı ve balgamlı öksürük yer almaktadır. Bu bulgular mevsimsel alerjik rinit hastalarında görülmez, alerjide yalnızca burun akıntısı ve hapşırık bulunmaktadır.

ASTIMDA ZATÜRRE RİSKİ

Mevsimsel alerjiyi sadece burun semptomları ile geçiren bir hasta için koronavirüs ekstra bir risk oluşturmamaktadır ancak alerjik astım ve bronşit gibi akciğerin tetiklenmesine neden olan durumlar zatürre riskini artırmaktadır ve bu hastalar koronavirüs açısından daha dikkatli olmalıdır.

MASKE ALERJİDEN KORUR MU?

Koronavirüsten korunmak için takılan makelerin mevsimsel alerjik rinite karşı bilinen bir koruyuculuğu bulunmamaktadır. Ancak koronavirüsten korunmak için maske olmazsa olmaz tedbirlerden biridir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Mevsimsel alerjiden korunmanın en iyi yolu alerjiye neden olan maddeden uzak durmakla mümkündür. Yani polenlerin fazla olduğu ortamlarda bulunmayın. Evinizi mutlaka havalandırın. Yatak çarşaflarınızı 3-5 günde bir değiştirin. Sigara alerjik riniti artırır, bu yüzden sigaradan uzak durun. Semptomlar oluşur oluşmaz çok beklemeden doktora başvurun.

İLİşKİLİ HABERLER Gözlerde Oluşan Alerjiyi Hafife Almayın

Gözlerde Oluşan Alerjiyi Hafife Almayın

Çok Sık Görülmeye Başlandı! Balık Alerjisine Dikkat Edin!

Çok Sık Görülmeye Başlandı! Balık Alerjisine Dikkat Edin!

Koronavirüse Yakalanan Hastaların Ciğerlerindeki Görüntü Dehşete Düşürdü

Koronavirüse Yakalanan Hastaların Ciğerlerindeki Görüntü Dehşete Düşürdü

Koronavirüs Aşı Denemeleri Gelecek Hafta Devam Edebilir

Koronavirüs Aşı Denemeleri Gelecek Hafta Devam Edebilir

İLİşKİLİ GALERİLER Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.