Mevsim geçişlerinde cilt bakımı nasıl yapılmalı?
Günümüzün en dikkat çeken trendlerinden biri diş mücevheri ya da İngilizce adıyla ‘grillz’. Tıpkı saat, küpe, kolye gibi lüks bir takı diş mücevheri de. Aslında diş mücevherinin kendisi de kullananı da oldukça sıra dışı. Zaten ‘grillz’ de hem maddi hem de manevi olarak herkesin sahip olabileceği sıradan bir takı değil.
Dünyada diş mücevherini tasarlayan ve uygulayan sadece iki diş hekiminden biri olan Tamer Çakar, Kapalıçarşı Vezirhan’daki atölyesinde birlikte çalıştığı Ermeni zanaatkarlarla çok özel tasarımları hayata geçiriyor.
TÜM TASARIMLAR KİŞİYE ÖZEL
Diş mücevheri tasarımları oldukça geniş bir yelpazede üretiliyor. Tamer Çakar, altın, gümüş ya da platinle birlikte pırlanta, elmas, safir, zümrüt, ay taşı, inci gibi değerli taşlarla zenginleştirilen diş mücevherleriyle sonsuz kombinasyonlar yapılabileceğini belirtiyor: “Tasarımların tümü kişiye özel olarak üretiliyor. Tabii, bunun için diş mücevheri isteyen kişiye öncelikle karakter analizi yapıyorum. Hazırlayacağım tasarım öncesinde kişinin yaşam tarzına, giydiği ayakkabıya, takıldığı mekanlara, dinlediği müziğe, taktığı saate kadar inceliyorum. ‘Grillz Karakteri’ diye bir kavram var… Diş mücevherini kullananın karakterinin ve yaşam tarzının, kişisel aksesuarıyla tam manasıyla örtüşmesi gerekiyor. Çünkü bana göre diş mücevheri, dünyada eşi benzeri olmayan bir sanat eseri”.
YANLIŞ ELLERDE DİŞLERDE KALICI HASAR BIRAKIR
Peki, diş mücevheri dişlere zarar veriyor mu? Tamer Çakar, bu soruya şöyle cevap veriyor: “Diş mücevheri, hem dişe takıp çıkarılan hem de kalıcı olarak dişe yapıştırılan olarak ikiye ayrılıyor. Özellikle kalıcı ürünlerin ağızda fonksiyon göreceği de göz önüne alındığında diş doktoru tarafından tasarlanıyor olması, dişlere ve diş etlerine zarar vermeden kullanılabilmesi adına oldukça önemli. Kendi laboratuvarında ve kendi atölyesinde diş mücevherini imal eden dünyada iki kişiyiz: Amerika Los Angeles’daki diş hekimi Thomas Connelly ve İstanbul’da ben… Tabii ki bazı lüks mücevherciler de var ‘grillz’ yapar. Ama onlar tamamen takı mantığında bakıyorlar olaya. Oysa metalin dişi çizmesi mine tabakasına zarar verir ya da dişte oluşturduğu çatlak geri dönüşü olmayan bir hasar bırakır”.
Türkiye’den çok merak edip soranlar özellikle ‘celebrity ‘camiasından. Ancak Diş Hekimi Tamer Çakar, müşterilerinin yüzde 90’ının yurtdışından olduğunu belirtiyor: “Özellikle Hollanda, Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere ve Afrika kıtasının tamamı diyebilirim. Güney Afrika’dan hatta Madagaskar’dan bile müşterim oldu”…