DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Metalde işverenden işçileri kızdıran teklif

09.10.2019
A+
A-

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası arasındaki 2019 yılı grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ilk toplantılar yapıldı. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, işveren daha ilk toplantıda işçileri büyük kayba uğratacak bir öneride bulundu. Sözleşmenin 3 yıllık olmasını istedi. İşçi sendikaları ise öneriyi sert tepki göstererek reddetti.

112 BİN KİŞİ

MESS, Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş Sendikası ile ayrı ayrı masaya oturdu. Türk-İş’e bağlı Türk Metal ile MESS arasındaki görüşmeler yaklaşık 112 bin işçiyi kapsıyor. Görüşmede 14 madde Türk Metal’in önerdiği şekliyle aynen kabul edilerek tutanak altına alındı. Birleşik Metal-İş ile MESS 14 maddeden 12’sinde anlaşma sağladı. 2 maddede uzlaşma olmadı. MESS, Birleşik Metal-İş’e de sözleşmenin 3 yıllık olmasını önerdi. Birleşik Metal-İş ise reddetti. Sendikanın, sözleşmeden daha fazla işçinin yararlanmasını öngören kapsam maddesindeki değişiklik önergesi de kabul edilmedi. Türk Metal ve Birleşik Metal-İş ile MESS arasındaki görüşmeler 21 Ekim’e ertelendi.

TEKLİF GREV NEDENİ

İlk görüşme hakkında bilgi veren Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, işverenin daha ilk toplantıda 3 yıllık sözleşme dayatmasının normal olmadığını, 2015’te de 3 yıllık sözleşme dayatması yapıldığını, bunu kabul etmediklerini ve greve başladıklarını, ancak grevlerinin hükümet tarafından yasaklandığını söyledi. Atar, “Şimdi ise yeniden 3 yıllık sözleşme önerdiler. 3 yıllık sözleşmenin işçiler için önemli ekonomik kayıplara yol açacağını, ülkedeki ekonomik dalgalanmaların 3 yıllık dönemde belirsizliğe ve süreç açısından uzun zamana yayılacağını ifade ettik. Kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, bunun bizim için ‘kırmızı çizgimiz’ olduğunu söyledik. Bu bizim için grev nedenidir” dedi. (Cumhuriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.