DOLAR 32,2703
EURO 34,6865
ALTIN 2.408,67
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Mesleki yeterlilikte yeşil dönüşüm

08.05.2023
A+
A-

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sistemlerinde dijital ve yeşil dönüşüm yolda. Kurumun Başkanı Cemal Cihan Çoşkun, bugüne kadar hazırlanan bütün standart ve yeterlilikle kurulan sistemin revize edilmesi gerektiğini söyledi.

‘); }

MYK Başkanı Cemal Cihan Coşkun, Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları Çalıştayı’nda konuştu.

Coşkun, MYK’nın kurulduğu dönemde temel görevinin sadece mesleklerin standartlarını belirlemek, sınav ve belgelendirme altyapısının oluşturulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kurumun görev, sorumluluk ve faaliyetlerinin süreç içerisinde bir hayli arttığını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

“Artık teşkilat yapımızda mevcut artan görevlerden kaynaklı olarak değişiklik ihtiyacı ortaya çıktı. Teşkilat yapımızdaki ilk reformist düzenleme, Soma’daki maden kazası ve Mecidiyeköy’deki asansör kazasının ardından ortaya çıkan tablo üzerine yapıldı. Tehlikeli mesleklerde çalışanların belgelendirilmemiş olması sebebiyle 2015 yılında birinci reformumuzu yaptık. Bu, tehlikeli mesleklerde iş gücünün mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğuna sahip olması, MYK teşkilat kanunundaki değişiklikle hizmet bilgilerinin revize edilmesi ve buna ilişkin işsizlik kanunundaki düzenlemeyle sınav ve belgelendirme ücretlerinin karşılanmasıydı. Bu düzenlemeyle kurumun iş yükü, faaliyetleri, görev ve sorumlulukları oldukça arttı.”

“STANDART VE YETERLİLİKLERİ REVİZE EDECEĞİZ”

Coşkun, Türkiye’de icra edilen mesleklerin yaklaşık yüzde 90’ının standartlarının MYK tarafından belirlendiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

“Bugün 900’e yakın meslek standardı ve 650’ye yakın ulusal yeterlilik belirlenmiş durumda. 200’ü aşkın meslekte MYK Belgesi zorunlu. 275 sınav merkezimiz var. 2,5 milyona yakın kişi mesleki yeterlilik belgesine sahip. Böyle bir tabloya rağmen, önümüzde dijital ve yeşil dönüşüm içeren yeni bir dönem var. Bugüne kadar hazırladığımız bütün standart ve yeterlilikler ile kurduğumuz sistemi, dijital ve yeşil dönüşümü dikkate alan bakış açısıyla revize etmemiz gerekiyor. Çünkü mesleklerin icra edilme biçimleri değişiyor. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği kuralları değişiyor, bilgi, beceri ve yetkinlikler yeniden tanımlanıyor. Biz de standartlarımızı ve yeterliliklerimizi buna göre yeniden revize edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalara da başladık. Her meslek bazında standart ve yeterliliklerde, dijital ve yeşil dönüşümü ihtiva eden bilgi, beceri ve yetkinliklere yer vereceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.