DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Ahmet Ümit’e: Edebi Derinlik ve Toplumsal Analiz Üstünlüğü

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Ahmet Ümit’e: Edebi derinlik ve toplumsal analizlerin öne çıktığı kapsamlı bir inceleme.

07.11.2025
A+
A-

Giriş niteliğindeki bir törende, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde düzenlenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, usta yazar Ahmet Ümit’e takdim edildi. Ödülün bu yılki sahibi olarak seçilen Ümit’in, polisiyeli kurguye odaklanan çalışmalarıyla sosyo-ekonomik analiz ve tarihsel arka planı derinleştirdiği vurgulandı.

Kurul, 2025 adayları arasından Ümit’in eserlerinin, dilin gereklerini başarıyla yerine getirdiğini, güçlü karakterler ve sağlam bir olay örgüsüyle edebiyatı geniş bir okur kitlesine ulaştırdığını belirtti. Ödül töreninde, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Meclis Başkanı Hamit İzol, Ümit’e ödülü takdim etti.

Ümit konuşmasında yazarlığa nasıl başladığını anlattı ve şu sözlerle yolculuğunu özetledi: “37 dile çevrilen yaklaşık 150 kitap ve sodan filmlerden tiyatroya uzanan bir üretim süreci yaşadım. Ancak bu başarının toplumsal payı da önemli: Hepinizin sesini dinledim ve yazmaya devam ettim.”

İyi edebiyatın ancak iyi polisiyeden geçtiğini vurgulayan Ümit, “Derinlemesine işlenmiş karakterler, güçlü sosyo-ekonomik arka plan ve olağanüstü dil” unsurlarını taşıyan eserlerin sonunda etkileyici bir kurgu ortaya çıktığını belirtti. Yaşadığı olaylardan hareketle yazmaya adım attığını ifade eden Ümit, ilk yazısının 40 dilde yayımlanmasıyla bu yolculuğun tetiklendiğini söyledi.

Yaşadığı deneyimlerin yazarlığa taşıdığı inancı pekiştiren Ümit, bir yazının “iyi bir yazar” olarak anılabilmesi için en az 25 yıl sonra da okunmaya devam edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, törende söz alan Seçici Kurul Üyesi Celal Soycan da ödülün 18. yılını kutladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat; Kaynak: Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.