DOLAR 32,3350
EURO 35,1334
ALTIN 2.306,70
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

22.04.2020
A+
A-

Habertürk’ün haberine göre Merkez Bankası politka faizini 100 baz puan indirerek yüzde 9.75’ten yüzde 8.75 seviyesine indirdi. Beklenti 50 baz puandı. TCMB Para Politikası Kurulu böylelikle bu yıl 4. defa faiz indirmiş oldu. 

“Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere ast olarak küresel yükselme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir.” denilen açıklamada TCMB, salgın hastalığın anapara akımları, finansal şartlar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip ettiğini belirtti.

TCMB yayımladığı metinde “Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değerinde kaybına rağmen, ilk önce ham petrol ve metal fiyatları edinmek üzere milletlerarası emtia fiyatlarındaki bariz düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Imal ve satışlardaki düşüşe yan birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam istek koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı varsayım edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönü olan olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir.” ifadelerini kullandı.

TCMB, ocak ve şubat aylarında mali koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir cereyan sergileyen iktisadi faaliyet, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç istek üzerindeki etkilerine emrindeki olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığını belirterek “Salgın hastalığa ast gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından parasal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların peşin para akışının dinç işleyişinin devamı büyük ağırlık arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan mali ve finansal tedbirlerin ekonominin imal potansiyelini destekleyerek mali istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Son dönemde bariz bir iyileşme bildiren cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir.” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.