DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Mehmetçik Suriye’ye askeri eğitim verecek

Mehmetçik, Suriye’ye askeri eğitim verecek gelişmeleri hızlı ve güvenilir haberlerle takip edin: analiz ve yorumlar eşliğinde güncel bilgiler.

14.08.2025
A+
A-

Şam’dan Ankara’ya yönelik resmi askeri destek talebi, Suriye’nin Suveyda kentinde süren çatışmalar ve bölgede mevcut terör tehdidinin artmasıyla gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele amacıyla Türkiye’den resmi destek talep edildiğini ifade etti.

RESMİ DESTEK TALEBİ doğrultusunda, Suriye’nin savunma kapasitesini artırmaya yönelik eğitim, danışmanlık ve teknik destek çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Ankara’da kritik bir görüşme gerçekleştirildi ve Suriye Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra, Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani ile Genel İstihbarat Başkanı Hüseyin El Seleme, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya geldi.

SDG’NİN SİYASİ ENTEGRASYONU VE BAKANLIKLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ Suriye’de yeni hükümet kurulduktan sonra bölgede varlığını sürdüren SDG terör örgütüyle 10 Mart 2025 tarihinde imzalanan bir anlaşma gözlemleniyor. Anlaşmaya göre SDG’nin, kurulan ordunun bir parçası haline gelmesi öngörülüyor. Ancak MSB kaynakları, entegrasyonun yıl sonuna kadar tamamlanması gerektiğini belirtiyor; SDG’nin bu sürece uymadığına dair bulgular da dile getiriliyor. Ankara’da, Suriye hükümetinin SDG’ye karşı bir operasyon hazırlığında olduğu ve TSK’nın bu operasyona destek vereceği yönündeki iddialar da gündeme taşınıyor.

ASKERİ DESTEK ANLAŞMASININ ANLAMI Türkiye, uzun yıllardır kapsamlı terörle mücadele operasyonları yürüten bir çatışma tecrübesine sahip. Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni hükümetin, yeni bir ordu yapısı oluşturmasıyla savunma ve güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda iki ülkenin ortak eğitimler ve harekat kabiliyetine yönelik adımlarının karşılıklı fayda sağlaması bekleniyor. Ancak, sahadaki uygulamaların nasıl hayata geçirileceği ve operasyonel etkilerin nasıl şekilleneceği önümüzdeki dönemde netleşecek.

Habertürk haberine göre bu süreç, bölgedeki güvenlik dinamiklerini ve uluslararası dengeleri de yakından etkileyecek gibi görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.