DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Meğer Diz Eklemlerinden Gelen Sesin Nedeni Buymuş!

08.04.2020
A+
A-

Vücuttaki eklemler arasında en büyük yükü taşıyan diz eklemidir. Bu nedenle diz kıkırdaklarına ve özellikle diz kapağı kıkırdaklarına aşırı yük binmektedir. Merdiven inip çıkma, çömelme gibi hareketler esnasında bu yük kişinin ağırlığına göre artabilir. Vücudun en kalın kıkırdak tabakası diz kapağının arka kısmında yer alır. Dizde kıkırdak bozulması ve kireçlenme belli bir yaştan sonra kendiliğinden meydana gelebileceği gibi, travma, menisküs yaralanmaları ya da romatizmal hastalıklar da dizde kireçlenmeye neden olabilir. Ekrem kireçlenmesi genel olarak ağrıyla başlayıp, daha sonra hareket kısıtlılığı, fonksiyon kaybı ve kıkırdak kaybına sebep olmaktadır. Bir süre sonra da dizde şişmeler ve şekil bozukluğu oluşur.

Kıkırdaklar arasındaki sürtünmenin az olmasından dolayı diz eklemi bu yükleri ağrısız şekilde taşıyabilir. Kişinin diz kapağının arkasını döşeyen kıkırdağın yıpranmasının ilk belirtisi dizden ses gelmesidir. Çıtırdama şeklinde meydana gelen bu sesler çömelip kalkarken meydana gelmektedir. Bu sesin en büyük nedeni ise diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halindeyken bu bozuk yüzeyin karşı kemik yüzeye sürtmesindendir. Bu duruma da “Kondromalazi Patella” denir. Fakat bazen dizden gelen kütleme şeklindeki sesler de meniskus yırtığından dolayı olabilir.

İleri ve orta yaş gruplarında meydana gelen dizden ses gelme durumu, genç kişilerde de görülebilir. 35 ila 40 yaşlarında olan kişilerin dizlerinden ses geliyorsa bu erken kireçlenmenin belirtisi olabilir. Sesle beraber ağrı da meydana geliyorsa ve bu ağrı özellikle diz kırarak yapılan eylemlerden sonra oluyorsa mutlaka bir Fizik Tedavi Uzmanına başvurmak gerekiyor.

DİZ KİREÇLENMESİ TEDAVİSİ NEDİR? NASIL UYGULANIR?

Dizinde kireçlenme olan hastaların fazla kilolarından kurtulup ideal kilolarına inmesi dize binen yükü azaltacağından hem hastalığın ilerlemesini hem de uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğinin artmasını sağlar. Kilo vermek hem kıkırdakta hasar oluşmasına engel olur hem de menisküslerin korunmasında önemli bir rol oynar. Bir diz hastasının yüzde 10 bile kilo vermesi diz eklemlerinde meydana gelen kireçlenmenin ilerlemesini durduracaktır.

Egzersiz ve su içi yürüyüş bu konuda oldukça önemlidir. Ağrının fazlalaşması durumunda, yürüyüşe devam edilmemeli ve diz zorlanmamalıdır.

Dizde şişme ve ısı artışı yoksa kireçlenme sorunu olan hastalar kaplıcalardan ve sıcak uygulamalardan kısmi olarak yararlanabilirler. Ağrının azaltılması ve kıkırdak onarıcı etkilerinden dolayı glukozamin ve kondroitin ve hyaluronik asit preparatları tedavide kullanılabilir. Yine eklem içi sıvı enjeksiyonları (hyoluronik asit) tedavi seçenekleri arasında yer alır. Hyoluronik asit eklemi oluşturan kemiklerin yumuşak bir biçimde diğeri üzerinden kaymasını ve eklem yük aktarımı sırasında şok absorbsiyonu sağlar.

Eklem içi ve dışı ozon, PRP ,CGF-CD34, kök hücre tedavisi ve proloterapi tedavileri de tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kireçlenmelerin başlangıç ve orta evrelerinde oldukça etkilidir. Fakat ilerleyen aşamalarda fizik tedavinin etkisi de azalır. Diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen ileri evre diz kireçlenmeleri diz protezi ile tedavi edilebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Kasık Ağrısı Depresyona Sebep Olabilir

Kasık Ağrısı Depresyona Sebep Olabilir

Saçlarınız Çabuk Yağlanıyorsa Nedeni Bu Olabilir!

Saçlarınız Çabuk Yağlanıyorsa Nedeni Bu Olabilir!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Bu Alışkanlıklar Sırt Ağrısına Neden Oluyor

Bu Alışkanlıklar Sırt Ağrısına Neden Oluyor

İLİşKİLİ GALERİLER Bütün Gün Oturduktan Sonra Sırt Ağrınızı Rahatlatacak 5 Hareket

Bütün Gün Oturduktan Sonra Sırt Ağrınızı Rahatlatacak 5 Hareket

Boyun Ağrılarına Son Veren Egzersizler

Boyun Ağrılarına Son Veren Egzersizler

Göz Altı Torbalarına Bitkisel Çözüm

Göz Altı Torbalarına Bitkisel Çözüm

Bu Baş Ağrısı Farklı Diyorsanız Dikkat!

Bu Baş Ağrısı Farklı Diyorsanız Dikkat!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.