DOLAR 32,4317
EURO 34,7477
ALTIN 2.441,58
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Meclis kürsüsü ortaya taşınıyor

13.06.2020
A+
A-

Miliyet Gazetesi’nden Mustafa İstemi’nin haberine tarafından TBMM’de bir yıldır sürdürülen teknolojik ve bina altyapı çalışmaları şipşak devam ediyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, projelerin hayata geçirilmesini yakından takip ederken, Genel Kurul’da da kayda değer şansın dönmesi planlanıyor. Bunların başında Başkanlık Divanı’nın solunda konumlanan milletvekili kürsüsünün yerinin değiştirilmesi geliyor.

Genel Komite salonunda konuşmacı kürsüsünün yeri senelerdir kavga konusuydu. Kürsünün AK Parti sıralarına yakın olmasının sakınca yarattığını dile getiren muhalefet partileri, laf atma ve sataşmaların konuşmacının insicamını bozduğunu, sözlü tartışmalara yol açtığını hatta bu tartışmaların boyutlanarak kavgalara neden olduğunu savunarak, kürsünün yerinin değiştirilmesini istiyordu. Önceki hafta içinde mimar ve mühendislerden oluşan proje grupları Genel Komite salonunda tahlil yaptı. Epeyce gizli sürdürülen alıştırma çerçevesinde, salonun yeni dizaynı için çalışmalara, projenin yetiştirilmesi halinde Meclis’in yaz tatiline girmesinin anında arkasından başlanacağı belirtiliyor. Milletvekili hatip kürsüsü ortaya çekilmesi ile halen orta kısımda bulunan tutanakçıların bölümü de yeni projedeki yerini alacak.

Yüz tanıma sistemi

Milletvekillerinin gergin geçen görüşmelerde protesto nedeniyle sıra kapaklarına vurmaları ve çekmeceleri ses dahil etmemek için sert şekilde açıp kapatmaları nedeniyle bozulan Genel Kurul’un elektronik ses ve oylama sistemi de son teknoloji ile yenilenecek.

Meclis tatile girdiğinde gerçekleştirilecek proje ile sisteme giremeyen milletvekillerinin, “pusula ile oy kullanmaları” tarihe karışacak. Yeni sistemde özellikle engelli vekiller için, “yüz tanınma” ve “şifreli” oylama sistemi devreye sokulacak. Emniyet gerekçesiyle Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ihalesini yapacağı bu proje için birincil aşamada 39 milyon TL ödenek ayrıldı. Maliyetin kalan bölümü için de önümüzdeki sene Meclis bütçesine ödenek konulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.