DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Mazhar Osman, Vefatının 73. Yılında Anıldı

Mazhar Osman, Türk psikiyatrisinin önde gelen isimlerinden biri olarak, vefatının 73. yılında anılıyor. Hayatı, katkıları ve Türk tıbbına olan etkisi hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyun.

04.09.2024
A+
A-

İşgal altındaki topraklarda alkol tüketiminin yaygınlaşmasını ve işgale karşı toplumsal direniş ruhunun zayıflamasını önlemek amacıyla Hilal-i Ahdarı kuran Ordinaryüs Profesör Doktor Mazhar Osman, vefatının 73. yılında kabri başında anma töreni ile yad edildi. Tören, Yeşilay tarafından organize edildi ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.

Anma etkinliğine, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Tayyib Kadak, Yönetim Kurulu üyeleri, Bilim Kurulu üyeleri ve gönüllüler katıldı. Ziyaret sırasında, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın mezarına çiçekler ve karanfiller bırakıldı. Ardından dualar okundu.

Yeşilay’ın Kuruluş Hikayesi

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Kadak, burada yaptığı konuşmada, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın dönemin zorlu koşullarına rağmen Yeşilay’ı nasıl kurduğunu anlattı. Kadak, Yeşilay’ın hikayesinin aslında bir mücadele hikayesi olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

  • “Kurucumuz Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın ifadesiyle, ‘Beşerin saadetini teminden başka bir emel beslemeyen’, 104 yıllık bir hikaye.”
  • “1920 yılında topraklarımız işgal altındayken, 20 kişilik bir grup aydın, Mazhar Osman’ın önderliğinde, çocuklarımızın ve gençlerimizin bağımlılık riskini görerek buna karşı koymak amacıyla Hilal-i Ahdar’ı kurdu.”
  • “Yani cephede bir bağımsızlık savaşı sürerken, cephe ardında da bir bağımsızlık mücadelesi başlatılmıştır.”

Kadak, “İşte Yeşilay, nereye baksanız savaşın yıkımlarını göreceğiniz bir dönemde kurulmuştur.” diyerek, dönemin zorluklarını vurguladı.

Bağımlılıkla Mücadelede Yeşilay’ın Rolü

Aradan geçen yüz yılı aşkın sürede Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’nin en etkili sivil toplum kuruluşu haline geldiğini belirten Kadak, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Bugün Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde ise 97 ülkede Yeşilay bulunmaktadır.”
  • “2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ve ayaktan psikososyal destek hizmeti sunuyoruz.”
  • “Türkiye’nin 81 ilinde ve KKTC’de toplam 107 YEDAM bulunmaktadır.”
  • “Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı konularında YEDAM’a danışanların sayısı 1 milyonu geçti.”
  • “Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri 40 yatak kapasitesine sahip Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerimiz, Bursa ve Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatılı hizmet sunmaktadır.”
  • “Yeşilay, Türkiye genelinde uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı ile her yıl 10 milyonu aşkın öğrenciye ve 3 milyon yetişkine bağımlılıklar konusunda farkındalık kazandırmaktadır.”

Kadak, gönüllü sayısının 120 binlere ulaştığını belirterek, “Yeşilay’ı ve Türkiye’nin ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın bağımlılıklarla mücadele çalışmaları ve vizyonu, bugün de Yeşilay’daki faaliyetlerimize rehberlik etmeyi sürdürmektedir. Merhumu saygı ve rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.