DOLAR 34,2256
EURO 37,3572
ALTIN 2.924,57
BIST 8.862,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Maymun Çiçeği ve Bulaşıcı Hastalıklar Üzerine Bilgilendirme

Maymun Çiçeği ve bulaşıcı hastalıklar hakkında kapsamlı bilgiler edinin. Bu makalede, hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli detaylar bulunmaktadır.

10.09.2024
A+
A-

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Günal, “Maymun çiçeği, Kovid-19 gibi kolay bulaşan bir viral enfeksiyon değildir. Ancak yine de tedbir almak ve bu olasılığı her zaman göz önünde bulundurmak önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Günal, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Önlenebilir Bulaşıcı Hastalıklar Paneli”nde yaptığı konuşmada, bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının önlenebilir, tedbir alınabilir ve pek çoğunun koruyucu önlemlerle insanların hastalanmasının önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

Bilinçlenmenin ve Koruyucu Önlemlerin Önemi

Bu konuda toplumun bilinçlenmesi, aşının faydalarına inanılması ve sağlık otoritelerine güvenerek uyarı ve tedbirlere riayet edilmesinin kritik olduğunu vurgulayan Günal, “Kişisel koruyucu tedbirlerin uygulanması, ikinci planda en önemli nokta olmaktadır.” dedi.

Dünyanın önemli bir salgını geride bıraktığını hatırlatan Günal, “Hala Kovid-19 vakaları görülüyor, ancak bunlar çok daha nadir ve genellikle daha hafif seyrediyor. Bu nedenle hem aşılamanın önemini hatırlatmak hem de hastalıklara karşı bireysel ve toplumsal düzeyde alınabilecek tedbirleri bilmek, bu tür enfeksiyonlardan korunmamızı ve yeni pandemileri daha hafif atlatmamızı sağlayabilir.” ifadesini kullandı.

Maymun Çiçeği Hakkında Bilgiler

Prof. Dr. Günal, dünyada maymun çiçeği salgınının ortaya çıktığını belirterek, “Dönem dönem bu tür viral enfeksiyonlar gündeme gelecektir. Bizim dışımızdaki canlılarda birçok enfeksiyon hastalığı mevcut ve bunlar insanlara bulaşabiliyor. Nadir görülen vakalar bazı bölgelerde olabilir, fakat bu tür enfeksiyonların insandan insana bulaşma özelliği kazanabilenleri de mevcuttur.” dedi.

Günal, maymun çiçeğinin Türkiye’de henüz tespit edilmediğini belirterek, “Bu enfeksiyon yalnızca dış ülkelerden gelen taşıyıcılar aracılığıyla ülkemize ulaşabilir. Ancak ciddi bir pandemi beklemiyoruz. Maymun çiçeği, Kovid-19 gibi kolay bulaşabilen bir viral enfeksiyon değildir; yine de tedbir almak önemlidir.” şeklinde konuştu.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasında iki ana faktör bulunduğunu belirten Günal, şunları kaydetti:

  • Temas: En yaygın bulaşma yolu el temasıdır. Bu nedenle el hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Yakın Temas: Damlacık veya hava yoluyla bulaşabilen enfeksiyonlardan korunmak için kalabalık ortamlardan kaçınılmalı ve kişisel mesafe korunmalıdır.

İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras ise aşı, hijyen uygulamaları ve etkili tedavi yöntemleri sayesinde birçok bulaşıcı hastalığın kontrol altına alınabildiğini ifade ederek, “Hastalıklarla mücadelede ortak bir bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz. Hepimizin bu konuda üstlenmesi gereken sorumluluklar var ve birlikte hareket ederek daha sağlıklı bir geleceğe ulaşabiliriz.” dedi.

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.