DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C

Maske, Aşı Gibi Antikor Gelişmesini Sağlıyor

27.09.2020
A+
A-

Dahiliye Servisi İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Akdağ, maske takmanın vücuda girme ihtimali olan virüs miktarını azaltacağını ve buna bağlı olarak da vücudun virüse karşı pasif bir direnişe geçtiğini belirtti.

PASİF BİR BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIYOR

Maske takmanın pasif bir bağışıklık kazandırdığını belirten Prof. Dr. Akdağ, ‘Maske pasif bir bağışıklık kazandırıp sanki aşılama yapılmış gibi vücuda küçük küçük dozlarda defalarca virüs girişi olduğu için antikor geliştirilmesini sağlayabiliyor. Son yapılan çalışmalar da bunu gösteriyor. Örneğin neden bu virüs yoğun bakımdaki doktorlarda daha ağır seyrediyor? Çünkü virüs yükünü çok fazla bir şekilde alıyorlar. Ya da direkt temas sonucu hasta olan bir bireyde neden hastalık ağır seyrediyor? Çünkü yine virüs yükü çok fazla ve bu şekilde bünyeye çok fazla virüs alınmış oluyor. Onun için virüs yükünün hafif olması hastalığı daha hafif seyretmemizi sağlıyor. Yani ‘maske takmak virüse karşı pasif direniş sağlıyor’ diyebiliriz. Son çalışmalar bunu gösteriyor. Maske takarak vücudumuza giren virüs miktarını düşürüyoruz. Bu durum virüsün vücuda girdiği doza bağlı olarak hem asemptomatik seyredilebilir hem de vücudumuz daha ağır hastalık geçirmekten ziyade hastalıktan önce aşılanmış gibi antikor geliştirebilir’ dedi.

MASKE HASTALIĞI HAFİF ATLATMAYA YARDIMCI OLUYOR

Prof. Dr. Akdağ, maske takan kişilerin Kovid-19’dan enfekte olsa dahi çok daha hafif bir atlattığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

‘Vücuda giren virüsü belki tamamen elimine edemeyebiliriz. Fakat maske takarsak; maske, hastalığı daha hafif atlatmamıza sebep olacak. Hastalığı asemptomatik seyrederek geçirebileceğiz, bu çok önemli bir şey. Sevdiklerimizi, yaşlı insanlarımızı, bütün toplumu korumaya çalışıyoruz ve maskenin önemini anlatıyoruz. İşte maskenin en önemli özelliklerinden bir tanesi bizim hastalığı daha hafif atlatmamızı ya da asemptomatik şekilde atlatmamızı sağlaması. Çünkü vücudumuza daha az virüs girmiş oluyor. Yani kesinlikle maske vücudumuza giren virüs miktarını düşürüyor. Fakat eğer immun sistemimiz bozuksa, yaşlı veya kanser hastasıysak, böbrek nakiliysek; bunlarda virüs bünyeye az miktarda girse bile ciddi bir şekilde hastalık yapabilir. Bunları bir kenara koyduktan sonra normal toplum içerisinde eğer maske takarsanız, vücudunuza giren virüs miktarı maske takmayanlara göre daha az olacaktır.’

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüsün Çıkış Yeri Vuhan'ın Gece Hayatında Normalleşme

Koronavirüsün Çıkış Yeri Vuhan’ın Gece Hayatında Normalleşme

Koronavirüsten Hayatını Kaybetti, Tabutu Yakıldı

Koronavirüsten Hayatını Kaybetti, Tabutu Yakıldı

AB Zirve Toplantısında Şok Gelişme! Konseyde Bir Kişide Korona Testi Pozif Çıktı!

AB Zirve Toplantısında Şok Gelişme! Konseyde Bir Kişide Korona Testi Pozif Çıktı!

Koronavirüs Kanserden Daha Zor

Koronavirüs Kanserden Daha Zor

İLİşKİLİ GALERİLER Bakan Koca'dan İzmir'e Koronavirüs Uyarısı!

Bakan Koca’dan İzmir’e Koronavirüs Uyarısı!

Daria Kyryliuk Koronavirüse Yakalandığını Açıkladı

Daria Kyryliuk Koronavirüse Yakalandığını Açıkladı

Mithat Can Özer Koronavirüs Kurallarına Uymadı

Mithat Can Özer Koronavirüs Kurallarına Uymadı

Cem Yılmaz’dan Koronavirüs Aşısı ile İlgili Açıklama: Aşıyı Acun Buldu!

Cem Yılmaz’dan Koronavirüs Aşısı ile İlgili Açıklama: Aşıyı Acun Buldu!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.