DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Mardin’de Tarihi Yapıların Yıkımı Devam Ediyor

Mardin’de tarihi yapıların yıkımı sürerken, kültürel mirasın korunması için neler yapılabileceğine dair son gelişmeleri keşfedin.

13.04.2025
A+
A-

Mardin’deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, Mardin’in tarihi ve kültürel dokusunu bozan betonarme yapılar için yıkım işlemleri devam ediyor. İlk etapta belirlenen 240 betonarme binadan 49’unda, toplamda 192 bağımsız bölüm yıkılmış durumda. Bu yıl yeniden başlatılan çalışmalarda, Ulu Cami Mahallesi’nde yaklaşık 50 yıllık bir betonarme yapının yıkımına başlandı.

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

Artuklu Emiri Kutbettin İl Gazi tarafından 1176 yılında inşa ettirilen Ulu Cami’nin siluetini bozan bu yapı, 4 katlı ve son iki katı betonarme eklemelerle oluşturulmuş. Yıkım işlemini izleyen Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şahin Arpağ ile Kent Estetiği Daire Başkanı Abdullah Yenigün, yetkililerden yıkım süreci hakkında bilgi aldılar.

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

Yıkım alanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Arpağ, Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tuncay Akkoyun’un talimatıyla tarihi kentin betonarme yapılarından arındırılması için yeniden başlatılan çalışmalara dikkat çekti. Koruma amaçlı uygulama imar planı çerçevesinde, daha önce Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve belediye encümenlerinin aldığı kararlarla 240 bina için yıkım kararı alındığını hatırlatan Arpağ, şunları söyledi:

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

  • “Ulu Cami minaremizin görüntüsünü engelleyen ve Mardin’den çekilen fotoğraflarda olumsuz bir izlenim yaratan Ulu Cami Mahallesi’ndeki bu yapının yıkımını gerçekleştiriyoruz.”
  • “Mevcut yıkacağımız yapı, iki katı tescilli bir kültür varlığı. Ancak üzerine eklenmiş olan niteliksiz iki kat betonarme ek yapının yıkımını gerçekleştireceğiz.”
  • “Toplamda 175 metrekarelik bu betonarme yapı, kentin estetiği açısından büyük bir önem taşıyor.”

Arpağ, ayrıca Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Akkoyun’un başkanlığında Mardin’in açık hava müzesi konumuna ulaşması için betonarme eklentilerin yıkılması, Birinci Cadde’nin yayalaştırılması, tarihi çarşıların canlandırılması ve tarihi çeşmelerin restorasyonu gibi projelere hız verdiklerini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın destekleriyle bu projeleri sürdürme kararlılığında olduklarını vurguladı.

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

Arpağ, Mardin’in tarihi ve kültürel zenginliklerini daha ileri taşıma hedefiyle, kentteki kötü görünümdeki betonarme eklentilerin tamamen yıkılmasını planladıklarını ifade etti. “Tahminlerimize göre, bu 240 tespitli yapının dışında yaklaşık 1000’den fazla yapı daha var. Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Mardin, bir açık hava müzesi olacaktır ve bu konuda iddialıyız,” dedi.

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

Yıkımı gerçekleştirilen yapının sahibi Ahmet Sincar ise, “Son iki katı yaklaşık 50 yıllık olan bu binanın Mardin ve Ulu Cami’nin görüntüsünü bozduğunu düşündük. Bu nedenle belediyeyle görüştük. Üzülsek de mutluyuz çünkü Mardin, Ulu Cami minaresi ve kubbesi ile daha güzel bir görünüme kavuşacak. Mardin şehrimiz için bu çok değerli,” şeklinde konuştu.

Mardin'deki Tarihi Yapıların Yıkımı Sürüyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.